Connect with us

technokrata

A féreg, ami már 2 éve uralja az Internetet

Dotkom

A féreg, ami már 2 éve uralja az Internetet

A Netsky első változatai még 2004-ben bukkantak fel; a féreg még idén augusztusban is az élen végezeett a víruslistán.

Az összes, ártalmas szoftverrel kapcsolatos incidens közül minden ötödik (19,9 százalék) egyetlen féregváltozattal, a régóta létező Netsky P variánsával kapcsolható össze, amely ezzel vezeti is a Sophos cég augusztusi top 10 listáját. A féreg egyébként már számos alkalommal „mutálódott”, azaz az alapját képző forráskódot számos esetben módosították internetes támadást tervező programozók. Terjedése, gyakorisága annak függvényében igazán aggasztó, hogy a támadást ellehetetlenítő javítások már több mint két éve léteznek.

Ugyanakkor mindenképpen pozitív trend, hogy a nyár utolsó hónapjában mindössze minden 278-ik e-mailt találta fertőzöttnek az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat. Tavaly augusztusban ugyanez a szám még 50-re rúgott, azaz majdnem hatodára esett egy év alatt a vírussal fertőzött elektronikus levelek száma. Sajnos mindez nem jelenti a ránk leselkedő digitális fenyegetések számának csökkenését, inkább a támadási formák változását indikálja.

Visszatérve a férgekre: a Netsky-P-t közvetlenül a Mytob-AS követte, mely az ártalmas programokkal kapcsolatos bejelentések 15,8 százalékáért felelt; tehát igen közel végzett a toplistáshoz. A Bagle-Zip pedig az észlelt fenyegetések 8 százalékát tette ki, olvasható a felmérésben.

Augusztusban egyébként kettő híján 2000 új digitális kártevőt azonosított a Sophos, melyek zöme (71,8 százalék) trójai (vagy trójai-szerű) program volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin