Connect with us

5 év, 5 betörés – ismerte el a belügyminisztérium

Dotkom

5 év, 5 betörés – ismerte el a belügyminisztérium

Az utolsó fél évtizedben minden évre jutott egy online betörés, ismerte el a brit belügyminisztérium.

A ködös Albionban lakók adatainak biztonságossága az elmúlt évek során többször is csorbát szenvedett. Egy, a brit parlamentben elhangzott múlt hétvégi kérdésre a belügyminisztérium beismerő vallomást tett. Eszerint a személyi azonosítók és útlevelek információit tartalmazó adatbázis több alkalommal is veszélyeztetve volt; azt azonban visszautasították, hogy ezért külső hackerek tehetők felelőssé.

Amint azt a brit belügyminisztérium egyik szóvivője elmondta, a problémák javát leginkább az alkalmazottak jelentették. Az öt esetből négyről úgy nyilatkozott a kormányzati szerv, hogy akkor az ott dolgozók nem engedélyezett célokból fértek hozzá az adatbázishoz. Ezen esetek közül három alkalommal az alkalmazottak rendszerszintű hozzáférésüket használták olyan ellenőrzések folytatására, melyek nem voltak kapcsolatban feladataikkal, míg a negyedik esetben egy alkalmazott kezelte rosszul azokat az adatokat, amelyeket rábíztak. Minden egyes eset fegyelmi eljárást vont maga után, mondta a szóvivő, aki azt is elárulta, hogy az érintettek már nem dolgoznak a minisztériumnál.

Az ötödik biztonsági incidens egy börtönökkel kapcsolatos szolgáltatási rendszerhez köthető: ebben az esetben olyan technikai hiba lépett fel, amely rendszerösszeomlást okozott. Az érintett rendszert azóta lecserélték, állította a brit belügyminisztérium.

Ismeretes, hogy a szigetországban nagy erőket fordítanak a biometrikus azonosítási eljárások bevezetésére – az útleveleket például mostanában fogják lecserélni olyan változatokra, melyek a személyes adatok mellett ilyen, egyedi testi jegyek leírását is tartalmazzák. A minisztérium tájékoztatása szerint a projekt adatai egyetlen alkalommal sem veszélyben; bár a szakértők szerint megkérdőjelezhető annak a nemzeti, azonosítókat tartalmazó adatbázisnak a biztonságossága, amely összeköttetésben áll az új azonosító kártyákra irányuló kormányzati tervvel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom