Connect with us

technokrata

PC-k milliói veszélyben – formázzunk winchestert?

Dotkom

PC-k milliói veszélyben – formázzunk winchestert?

A szakértők aggódnak, a Microsoft nyugtat – de kinek van igaza?

IT-biztonsággal foglalkozó cégek, szervezetek arra figyelmeztetik a nyilvánosságot, hogy egy új, veszélyes féreg megjelenése várható a közeljövőben. A SANS Internet Storm Center, a Symantec, a McAfee és mások szerint az augusztus 8-án kiadott redmondi patch-csomag egyik javítása (az MS06-040-es számú) rávilágított egy komoly sérülékenységre a Windows-ban, melyet minden bizonnyal ki fognak használni a cybertér sötét alakjai.

A Symantec olyannyira biztos ebben, hogy a globális fenyegetettséget jelző Threatcon szintjét megemelte; az eddig semmi komoly problémát nem mutató egyes szintről kettesre. Ez azt jelzi, hogy a vállalat arra számít: hamarosan víruskitörés következhet be. Mire alapozza a Symantec a sejtését? Közlésük szerint már legalább hat változata ismert annak az ártalmas kódnak, amely terjedőképességgel ugyan nem rendelkezik, de nagyszerűen bemutatja, hogyan lehet kiaknázni magát a sebezhetőséget. Ebből féregszerű kártevőt alkotni pedig egy, a digitális fenyegetésekhez kicsit jobban értő internetező számára már nem jelent különösebb nehézséget.

Tisztázni kell azt is, hogy miért aggódnak ennyire az IT-biztonsággal foglalkozó cégek, hiszen nem egy biztonsági rés foltozása jelent már meg az elmúlt fél évben, amely egy féregjárvány előszelét hordozta. A szakértők amiatt adnak hangot aggodalmuknak, hogy a Windows NT rendszerekhez nem készült patch – igaz, egyre kevesebben használják ezt az operációs rendszert, de még mindig túl sokan ahhoz, hogy komoly, akár nagy anyagi veszteséget is okozhasson -, illetve a Windows 2000-t és Windows XP-t használók szintén kockázatos helyzetben vannak.

Jó hír ugyanakkor, hogy az eddigi elemzések szerint egy új fenyegetés relatíve könnyen megállítható lehet, mivel a legtöbb antivírus szoftver észleli az ártalmas kódot. Ám vírusvédelmi alkalmazás és patch nélkül szinte biztosan meg fognak fertőződni az érintett operációs rendszert használó számítógépek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom