Connect with us

technokrata

Böngészés biztonságosan

Dotkom

Böngészés biztonságosan

Képzeljünk el egy böngészőt history, coockie, automatikus űrlapkitöltés és webcache nélkül – ez az ingyenes, kisméretű Browzar.

A Browzar (melynek angol kiejtése nagyjából megegyezik a browser szóéval) kompakt mérete mellett azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy felhasználójának magánszféráját a legmesszemenőbbekig tiszteletben tartja. Biztonsággal használhatjuk; anélkül, hogy attól kellene tartanunk, webes ténykedéseinknek nyoma marad. Fejlesztője, Ajaz Ahmed ugyanis úgy alkotta meg, hogy a szoftver nem tárol adatokat sütik, history, webes gyorsítótár vagy automatikus űrlapkitöltés révén.

Igaz, hogy a nyomok eltakarítása szinte minden ismertebb böngészővel pár kattintás után megoldható, de a Browzar fejlesztője elsősorban a technikai antitálentumokra gondolt, amikor megalkotta programját. A Browzarban ugyanis nem kell takarítani, mert nincs mit – ez pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy adataink, habitusunk a böngésző adattároló képességei révén ne kerülhessenek utólagos átvizsgálásra.

Ahmed nem csak a biztonságosság miatt véli úgy, hogy hamar népszerűvé válik szoftvere, hanem azért is, mert használatával elejét lehet venni annak, hogy egy-egy nyilvános helyen vagy többek által használt munkaállomáson előbukkanjanak mások keresési témái, érdeklődési körük felfedhetővé váljon. Természetesen a logolási képességek hiánya azért mégiscsak elsősorban biztonsági szempontokból kényelmes – például olyan alkalmazottak számára, akik gyakran jelentkeznek be távolról notebookjukon, PDA-jukon vagy okostelefonjukon keresztül vagy nyilvános Internet-kávézóból a vállalati hálózatba.

A böngésző egy Internet Explorer shell browser, azaz csak a Microsoft szoftverével együtt képes működni (e tekintetben hasonló a Maxthonhoz). Ahmed szerint ennek a kialakításnak megvan az az előnye, hogy amikor maga az Internet Explorer frissítést kap, akkor abból a Browzar is profitál. Jelenleg egyébként 264 KB-nyi helyet igényel a program, tehát gyorsan letölthető weboldaláról.

A jövőre nézve is vannak tervei a programozónak. Ahmed elmondása szerint a beágyazott keresőmotorból, melyet az Overture biztosít, bevétele származik, ez pedig lehetővé teszi, hogy a további fejlesztések anyagi bázisa is biztosítva legyen. Ezekről a fejlesztésekről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a Browzar kitalálója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom