Connect with us

technokrata

Újrahasznosítható funkciók

Dotkom

Újrahasznosítható funkciók

Az üzleti reakcióképesség javítása.

A SOA olyan szoftverarchitektúra, amely egymáshoz lazán kapcsolódó szolgáltatások felhasználásával javíthatja az üzleti reakcióképességet. A szolgáltatások olyan újrahasznosítható üzleti funkciók, amelyeket hálózatokon keresztül, nyílt szabványú protokollokkal kereshetők meg, illetve vehetők igénybe. A szolgáltatások így tetszés szerint kombinálhatók és csoportosíthatók, így az előre meghatározott normarendszereknek, biztonsági és szolgáltatási szinteknek (SLA) megfelelően összetett szolgáltatásokat és üzleti folyamatokat alkothatnak.

Mint minden elterjedőben lévő technológiánál, a SOA esetében is megoszlanak a vélemények a pontos felhasználási módot illetően, de a koncepció alapjában véve a következőkben foglalható össze: A vállalati informatikai rendszerekben már a kezdetektől fogva az egyedi üzleti folyamatok automatizálására használták a számítógépeket. A hatás természetesen forradalmi volt, amennyiben korábban időigényes és költséges feladatok felgyorsításáról volt szó. A vállalatoknak azonban továbbra sem sikerült ezeket az egyedi alkalmazásokat egyetlen jól összefogott, rugalmasan és egységesen kezelhető keretben együttműködésre bírni. Ahol a korábbi nagy reménységek, mint az objektumorientált technológia és a távoli eljáráshívások kudarcot vallottak, a SOA most épp ott, a különböző üzleti folyamatokat különálló „szolgáltatásként” történő kezelésével kínálja a megoldást. Nem szabad megfeledkezni azonban egy lényeges pontról: a SOA önmagában nem szoftver, hanem a rendszerstruktúra olyan architekturális megközelítése, amely az adatok és az alkalmazások webes szolgáltatásokon keresztüli megosztására ad módot.

„A SOA a modern rendszertervezés legjobban bevált gyakorlatát képviseli, és ez a jövő útja” – szögezte le Dion Wiggins, a Gartner piackutató cég alelnöke és kutatási igazgatója. „Korábban az informatikai rendszerek létrehozásakor az elsődleges szempont a tartósság volt, mostanra azonban teljes filozófiaváltásra van szükség.” Immár a rugalmasság, a változó üzleti igényekhez való gyors alkalmazkodás képessége a SOA legfőbb erénye. „A technológiának mára nem az informatikai részleg szabályaihoz, hanem az üzleti igényekhez kell alkalmazkodnia” – érvelt Wiggins. „A (szoftver)integráció során össze nem illő részeket próbálunk egymásba illeszteni. Ha azonban a tervezés a kölcsönös együttműködést tartja elsődleges szempontnak, akkor olyan infrastruktúrát hozhatunk létre, amely az összes technológiát és alkalmazást képes kezelni, még azokat is, amelyeket jelenleg még nem is ismerünk.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd