Connect with us

technokrata

Az Európai Bizottság sürgeti az Európai Digitális Könyvtár fejlesztését

Dotkom

Az Európai Bizottság sürgeti az Európai Digitális Könyvtár fejlesztését

Nagyszabású digitalizálási program kell!

Az Európai Bizottság 2006. augusztus 25-ei felhívásában sürgeti az EU tagállamait, hogy aktívabban vegyenek részt az Európai Digitális Könyvtár munkálataiban, indítsanak nagyszabású digitalizálási programokat, hogy az európai kulturális örökség minél nagyobb mértékben váljon on-line hozzáférhetővé, s tisztázzák a megvalósítást lassító vagy akadályozó jogi és technikai kérdéseket.

“Célunk egy valódi európai digitális könyvtár létrehozása, egy többnyelvű portál kialakítása, melyen keresztül elérhetőek Európa digitalizált kulturális értékei” – kommentálta a Bizottság felhívását Viviane Reding, az EU információs társadalmi és médiaügyi biztosa, s e cél sikeres és mielőbbi elérése érdekében felhívta a tagállamok illetékes vezetőit, hogy legfőképpen a szerzői jogi problémákat tisztázzák, s emellett dolgozzanak ki hosszú távú tervet a szisztematikus digitalizálás menetéről. A felhívással együtt a Bizottság egy ajánlást is kiadott a digitalizálással és a kulturális tartalmakhoz való online hozzáférés biztosításával kapcsolatos legfontosabb feladatokról.

A Bizottság 2006. márciusi sajtóközleményében megfogalmazott tervek szerint 2008-ra mintegy kétmillió, 2010-re pedig már hatmillió tételnek kellene szerepelnie az Európai Digitális Könyvtárban, tehát halaszthatatlanok a jogi szabályozást, a tervezést és a támogatási rendszert illető intézkedések.

Az Európai Bizottság az eContentplus program keretei között támogatja az Európai Digitális Könyvtárat, mely a Bizottság 5 évre szóló, a digitális tartalomipar fejlesztését célzó i2010 initiative nevű stratégiájának kiemelt, zászlóshajó projektje.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek