Connect with us

technokrata

Kiemelkedő siker a nemzetközi adatbányászati versenyen

Dotkom

Kiemelkedő siker a nemzetközi adatbányászati versenyen

ACM KDD kupa 2006.

Az Amerikai Számítástudományi Társaság (ACM, Association of Computing Machinery) által 2006-ban 10. alkalommal meghirdetett KDD (Knowledge Discovery & Data Mining) kupán a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék négy munkatársából (Kardkovács Zsolt, Tikk Domonkos, Szidarovszky Ferenc és Bálint Zoltán, valamint Biró György) álló csapat egy I. díjat és egy II. helyezést szerzett meg két külön kategóriában. A kupán idén nem kevesebb, mint 18 ország 68 csapata képviseltette magát.

A résztvevőknek a Siemens által javasolt informatikai problémát kellett megoldaniuk. A feladat azt az életszerű helyzetet próbálta modellezni és körüljárni, amely egy konkrét tüdőbetegség diagnosztikája során potenciálisan felmerülhet. Az adott tüdőrendellenességet egy diagnosztikai eszköz által előállított, különféle attribútumokkal leírt, egymással nem összefüggő térbeli egység (voxel) jellemzői alapján kellett detektálni. A felvételek különböző helyen, beállítással és több betegről készül(het)tek, valamint ismert tény volt az is, hogy több megadott képi egység is tartozhatott ugyanahhoz rendellenességhez. Az állítások folyományaképpen egy rendellenességről nem állt rendelkezésre minden voxel. A feladat megoldását az is nehezítette, hogy magát a képi információt 116 lényegében ismeretlen jelentéssel bíró, 0-1 intervallumra normalizált, zajos jellemzővel adták meg. A hibázás maximális mértékét – egészségügyi ésszerűségből adódóan – jelentősen korlátozták, a hibakorlát átlépése kizárást vont maga után.

A csapat tagjai három különböző eszközzel, illetve beállítással külön-külön oldották meg a feladatot. Ehhez felhasználták a Szidarovszky Ferenc alkotta neurális hálónak, a Kardkovács Zsolt által létrehozott intervallum-tesztelő adatbányászati algoritmusnak, valamint főleg és döntően a Tikk Domonkos-féle HITEC kategorizáló neurális háló alapú motorjának eredményeit két különböző munkapontban.

A BME-TMIT csapata az 1. kategóriában II. helyet, az AT&T Research Lab mögött, míg a 2. kategóriában, az ICTCAS (Institute of Computing Technology, Chinese Academy of Sciences, azaz a Kínai Tudományos Akadémia Számítástudományi Intézete), Peking University, Artificial Intteligence kutató laborjának, valamint a Rutgers University munkatársai előtt az I. díjat sikerült megszereznie. A 3. kategóriában a kiírást teljesítő megoldás – a várakozásoknak megfelelően – nem született. A legjobb eredményt a 3. kategóriában az North Dakota State University érte el a Strand Life Sciences kutatóit megelőzve.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek