Connect with us

technokrata

A HP a szerverpiac élén

Dotkom

A HP a szerverpiac élén

A vállalat az elemzők legfrissebb adatai szerint 10 éve vezeti az x86 szerverek piacát.

Az IDC(1) ma kiadott, 2006 második negyedévére vonatkozó adatai szerint a HP tovább őrzi 10 éves vezető helyét az x86 alapú szerverek piacán(2). A vállalat az idei második negyedévben az üzemi bevételek alapján 34,5 százalékos piaci részesedést ért el. A HP ezen felül a világszerte szállított kiszolgálók darabszáma szerint is megtartotta az első helyét, túlszárnyalva valamennyi jelentős gyártót a szerverpiacon immár a 17. egymást követő negyedévben. A HP 27,8 százalékos részesedéssel a második helyen áll a teljes szerverpiac üzemi bevételei alapján számított gyártósorrendben.

Az x86 alapú szerverek piacának a vezetése mellett a HP az üzemi bevételek alapján továbbra is az első az x86-64, az AMD Opteron és az Intel Itanium alapú kiszolgálók piacain. A HP ezen felül vezetője a három fő operációs rendszerrel – Windows, Linux és UNIX – szállított kiszolgálók piacának is, amelyek az összes, világszerte szállított szervernek több mint 96 százalékát adják.

„A HP nem csupán a világ vezető szállítója immár 10 éve az iparágban szabványos szervereknek, hanem erős növekedést ért el olyan fontos és fejlődő piacokon mint a blade, az Integrity és a Linux kiszolgálók” – jelentette ki Mark Hudson alelnök, a HP Enterprise Storage and Servers részlegének a marketingvezetője. „Ez azt igazolja, hogy a folyamatos befektetéseink lehetővé teszik majd számunkra, hogy továbbra is piacvezetőként szállítsunk az ügyfeleinknek.”

Néhány fontos adat a piacelemző cég jelentéséből:

• Ez a negyedév a 40. olyan egymást követő időszak, amikor az x86 szerverek piacán a HP ProLiant szervercsaládja áll az első helyen mind az üzemi bevétel, mind pedig a szállított darabszám szerint(2).

• A HP 30,5 százalékos részesedésével megőrizte első helyét a gyártók között a teljes kiszolgáló világpiacon, az egy évvel korábbi eredményéhez képest pedig 12 százalékos növekedésével túlszárnyalta a hozzá legközelebb álló két versenytársát.

• A HP az első helyen áll a nagy teljesítményű UNIX kiszolgálók világ piacán is az üzemi bevétek alapján.

• A szállított Linux szervereinek a száma 32,7 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, lényegesen gyorsabban a piac növekedésénél mind a darabszám, mind pedig az üzemi bevételek tekintetében, és ezzel 5 százalékkal növelte a részesedését a piacon a darabszámok alapján.

• A HP a versenytársainál gyorsabban növekedve megerősített első helyét a blade (penge) kiszolgálók piacán a gyártók üzemi bevétel alapján számított sorrendjében, az előző év hasonló időszakához képesti 46,3 százalékos éves növekedésével növelve a piaci részesedését. Ezeket az eredményeket az aktuális negyedévben a HP még az új, nagy teljesítményű c-Class blade kiszolgálók nagy mennyiségben való szállítása előtt érte el.

• Az Intel Itanium 2 processzorral működő HP Integrity szerverek megtartották első helyüket mind az üzemi bevétel mind, pedig a darabszám tekintetében, az üzemi bevételük 58,2 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

• Az x86-64 alapú kiszolgálók gyorsan növekvő szegmensében a HP az első mind az üzemi bevételek mind pedig a szállított darabszám tekintetében, az utóbbi az egy évvel korábbi időszakhoz képest 49,1 százalékkal növekedett. Ebbe beletartoznak mind az AMD Opteron mind pedig az Intel x86-64 Xeon processzor alapú szerverek.

• A HP az üzemi bevételek szerint több mint 12 százalékkal növelte részesedését az AMD Opteron processzor alapú szerverek piacán, az AMD Opteron processzoros szerverek az x86 alapú szerverek világpiacának 20,2 százalékát adták az említett negyedévben. Továbbra is a HP a vezető szállítója az AMD Opteron processzor alapú szervereknek és blade szervereknek, 46,1 százalékos, az üzemi bevétel alapján számított részesedéssel.


(1) IDC, Q206 Worldwide Quarterly Server Tracker, 2006. augusztus.
(2) Beleértve a Compaq ProLiant szervereket 1996. első negyedévétől 2002. második negyedévéig, és a HP ProLiant szervereket 2002. harmadik nagyedévétől 2006. második negyedévéig.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek