Connect with us

Windows-os biztonsági réseket kihasználva terjed egy új trójai

Dotkom

Windows-os biztonsági réseket kihasználva terjed egy új trójai

A május elején megjelent Trojan.Opnis család tegnap felbukkant legújabb variánsa e-mail üzenetek mellékleteként terjed és a Windows alatti rendszerek biztonsági réseit kihasználva igyekszik kifejteni romboló hatását.

Napjainkban a vírusírókat egyre inkább az anyagi haszonszerzés motiválja, ezért kártevőiket úgy alkotják meg, hogy azok képesek legyenek tömeges spam küldésre, webszerverek elleni szervezett (DoS, DDoS) támadásokra és más illegális tevékenység végrehajtására. A megfertőzött zombi számítógépeket és az ezekből álló úgynevezett botnet hálózatokat távolról irányítva, saját anyagi céljaikra használják fel.

A tegnap felbukkant Trojan.Opnis.Z is ebbe a csoportba tartozik. A fertőzött levél szövege angol nyelvű és minden esetben futtatható mellékletet tartalmaz – rendszerint megtévesztő névvel és kiterjesztéssel: „Good Day, Server Report, hello, picture, Status, test, Error, Mail Delivery System, Mail Transaction Failed˝. A levél törzsében az alábbi szövegek jelennek meg:
˝Mail transaction failed. Partial message is available˝
˝The message cannot be represented in 7-bit ASCII encodingand has been sent as a binary attachment˝
˝The message contains Unicode characters and has been sentas a binary attachment.˝

A melléklet állományok elnevezése a ˝body, data, doc, docs, document, file, message, readme, test, text˝ listából keletkeznek, a fájlkiterjesztések pedig az alábbiak lehetnek: ˝.log, .elm, .msg, .txt, .dat˝, valamint további, második extra kiterjesztés ˝.bat, .cmd, .scr, .exe, .pif˝ néven szerepel. Futás közben különböző bejegyzéseket is elhelyez a rendszerleíró (Registry) adatbázisban.

Gyanús jel lehet, ha a látszólag magától megnyílik a Jegyzettömb alkalmazás (Notepad) és annak ablakában zagyva karakterek jelennek meg. Továbbterjedéséhez e-mail címek után kutat a fertőzött gép állományaiban.

A Trojan.Opnis.Z készítője egy hátsó ajtó (backdoor) segítségével távolról – HTTP csatornán keresztül – átveheti a vezérlést a fertőzött rendszer felett, ezáltal tetszése szerint programokat futtathat, megváltoztathat, törölhet, akár onnan el is lophat, illetve a gépet felhasználhatja webszerverek elleni támadáshoz is (DoS, DDoS) – mindezt a felhasználó jóváhagyása és legcsekélyebb tudomása nélkül. A legfrissebb változat, a Trojan.Opnis.Z augusztus 23-án, a délutáni órákban került a VirusBuster látóterébe. Időközben már megjelent két újabb variáns is (Opnis.AA es Opnis.AB)

„Fontos tudnivaló, hogy e-mail üzenetben érkező mellékleteket – különösen, ha az ismeretlen feladótól érkezett – soha ne nyissunk meg, ne futtassuk. A kéretlen levélszemét – spam – legnagyobb veszélye éppen abban van, hogy hordozzák a különböző kártevőket, a törléssel, levélválogatással töltött bosszankodás csak elhanyagolható kár ehhez a veszélyhez képest.˝ – figyelmeztet Szappanos Gábor a magyar vállalat vezető vírusszakértője.

A trójai eltávolítása a fertőzött program törlésével lehetséges. A VirusBuster programok a 2006.08.23-án kibocsátott 8.1296 illetve 9.031.7 adatállományokkal már sikeresen képesek felismerni a legfrissebb Trojan.Opnis.Z változatot is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda