Connect with us

Következik a lehallgathatatlan telefonálás kora?

Dotkom

Következik a lehallgathatatlan telefonálás kora?

Titkosított hangátvitel az Interneten – mindenkinek!

Még tavaly nyáron írtunk a Pretty Good Privacy, röviden PGP névre keresztelt titkosítóprogram alkotójának, Phil Zimmermannak „új” fejlesztéséről. Az amerikai a Black Hat konferencián előadott bemutatója szerint igyekszik a PGP-hez hasonló mértékű védettséget biztosítani a VoIP-technológiát használók számára, a kíváncsi fülekkel szemben.

Az eltelt egy év nem volt eseménytelen: Zimmerman márciusban kiadta a Zfone névre keresztelt alkalmazás bétaváltozatát, a nemrég zajlott Defcon hackertalálkozón pedig arról számolt be, hogy megkötötte az első megállapodást egy kereskedelmi forgalmazásban is érdekelt céggel. A hálózati eszközöket gyártó Borderware úgy döntött, hogy az SIP standardra épülő szoftvert licencelni fogja termékeihez.

Érdekesség, hogy Zimmermann nem most először próbálkozik ilyesmivel: majdnem tíz éve már létrehozta a PGPfone-t, ami hasonló lehetőségeket kínált az internetezőknek. Az amerikai szakember azonban egy dekáddal megelőzte a korát: „Az Internet akkor még nem állt készen [a titkosított VoIP-ra].” – mondta Zimmermann.

Ráadásul nem is csak a PGP alkotója foglalkozik ilyesmivel; a Skype ugyanis már régóta rendelkezik titkosítással. Erről azonban sokat nem tudni, mivel mind az alkalmazott módszer, mind a szoftver forráskódja védett, abba a kriptográfusok nem láthatnak bele, és így nem is véleményezhetik.

Megjegyzés: Ez a cikk kis híján nem jött létre, „köszönhetően” a Microsoft Word nevű szövegszerkesztő programjának, ami úgy fagyott bele a kész szöveg szerkesztésébe (pár, weboldalról származó szó beillesztését követően), hogy abból mindössze egy 0 byte-os állomány maradt hátra. A szerkesztő azonban túl értékesnek vélte a tartalmat veszni hagyni, ezért az elejéről újraírta – igaz, kissé rövidebbre szabva – a cikket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda