Connect with us

technokrata

Új, Windows-os féreg fenyegeti az internetezőket

Dotkom

Új, Windows-os féreg fenyegeti az internetezőket

Egy új, nemrég felfedezett Windows biztonsági résre alapuló digitális kártevő kezdte meg garázdálkodását a Világhálón.

Az üzenetküldés biztonságával foglalkozó Ciphertrust két napja jelentette be, hogy 23 százalékos növekedést tapasztalt a zombi PC-k számában. Ezek a komputerek olyan, korábban valamilyen digitális kártevő által megfertőzött számítógépek, melyeknek tulajdonosai többnyire nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik tudtuk nélkül PC-iken. Ezeket a zombikat többnyire egy-egy hálózatba szervezetten használják a cyberbűnözők, például DoS-támadások vagy spamküldés végrehajtására.

Visszatérve a Ciphertrust jelentésére: a szakértői vélemények szerint a háttérben a Mocbot nevű féreg egy új variánsának terjedése áll. A Cuebot és Graweg néven egyaránt ismert digitális kártevő azt a biztonsági rést használja ki, amelyet a Microsoft augusztus 8-án javított ki. Azaz az MS06-040 frissítést fel nem telepítők komoly veszélynek vannak kitéve – alig két héttel a patch megjelenése után. Sőt, valójában még kisebb volt az időolló a javítás és a féreg megjelenése között, legalábbis Dmitri Alperovitch, a Ciphertrust cég egyik kutatótudósának közlése szerint. A szakértő elmondta, hogy már augusztus 13-án észrevették a zombik számának komoly emelkedését – tehát körülbelül ekkorra datálható a féreg új változatának elszabadulása.

Habár pontos számok nincsenek, Alperovitch 500 ezer és 1 millió közé teszi a Mocbot által már megfertőzött PC-k számát. A többnyire hamis Rolex órákat és pornográf tartalmú spameket küldő gépek ezzel egyre komolyabb szeméttel árasztják el az Internetet, helyenként igen leterhelve a hálózatot. A Ciphertrust jelentése szerint amúgy a héten az elektronikus levelek 81 százaléka bizonyult spamnek (ennek nyilván csak egy részét teszi ki a Mocbot generálta adatforgalom).

Még megdöbbentőbb a fenti, féregfertőzte számítógép szám annak tükrében, hogy a Mocbot képességei korlátozottak: mindössze a Windows 2000 operációs rendszert használókat támadja a digitális kártevő.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek