Connect with us

technokrata

Új, Windows-os féreg fenyegeti az internetezőket

Dotkom

Új, Windows-os féreg fenyegeti az internetezőket

Egy új, nemrég felfedezett Windows biztonsági résre alapuló digitális kártevő kezdte meg garázdálkodását a Világhálón.

Az üzenetküldés biztonságával foglalkozó Ciphertrust két napja jelentette be, hogy 23 százalékos növekedést tapasztalt a zombi PC-k számában. Ezek a komputerek olyan, korábban valamilyen digitális kártevő által megfertőzött számítógépek, melyeknek tulajdonosai többnyire nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik tudtuk nélkül PC-iken. Ezeket a zombikat többnyire egy-egy hálózatba szervezetten használják a cyberbűnözők, például DoS-támadások vagy spamküldés végrehajtására.

Visszatérve a Ciphertrust jelentésére: a szakértői vélemények szerint a háttérben a Mocbot nevű féreg egy új variánsának terjedése áll. A Cuebot és Graweg néven egyaránt ismert digitális kártevő azt a biztonsági rést használja ki, amelyet a Microsoft augusztus 8-án javított ki. Azaz az MS06-040 frissítést fel nem telepítők komoly veszélynek vannak kitéve – alig két héttel a patch megjelenése után. Sőt, valójában még kisebb volt az időolló a javítás és a féreg megjelenése között, legalábbis Dmitri Alperovitch, a Ciphertrust cég egyik kutatótudósának közlése szerint. A szakértő elmondta, hogy már augusztus 13-án észrevették a zombik számának komoly emelkedését – tehát körülbelül ekkorra datálható a féreg új változatának elszabadulása.

Habár pontos számok nincsenek, Alperovitch 500 ezer és 1 millió közé teszi a Mocbot által már megfertőzött PC-k számát. A többnyire hamis Rolex órákat és pornográf tartalmú spameket küldő gépek ezzel egyre komolyabb szeméttel árasztják el az Internetet, helyenként igen leterhelve a hálózatot. A Ciphertrust jelentése szerint amúgy a héten az elektronikus levelek 81 százaléka bizonyult spamnek (ennek nyilván csak egy részét teszi ki a Mocbot generálta adatforgalom).

Még megdöbbentőbb a fenti, féregfertőzte számítógép szám annak tükrében, hogy a Mocbot képességei korlátozottak: mindössze a Windows 2000 operációs rendszert használókat támadja a digitális kártevő.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd