Connect with us

technokrata

Szigorúbb bírságok a versenyszabályokat megszegő vállalatoknak

Dotkom

Szigorúbb bírságok a versenyszabályokat megszegő vállalatoknak

Új bírságkiszabási iránymutatás az Európai Unióban.

2006. június 28-án az Európai Bizottság új bírságkiszabási iránymutatást fogadott el az EK versenyszabályokat megszegő vállalatok megbüntetésére. Az 1998 óta érvényben lévő eddigi iránymutatáshoz képest növelni akarják a bírság elrettentő hatását. Az 1/2003 EK tanácsi rendelet értelmében a maximálisan kiszabható bírság az EK-Szerződés 81. vagy 82. pontjának megszegőivel szemben a vállalkozás előző üzleti évben elért teljes éves forgalmának 10%-a – ez nem változott. Az új iránymutatás szerint a bírság alapja a jogsértés évében az éves értékesítés akár 30%-a is lehet, szorozva a jogsértő magatartás éveinek számával. Sőt, a bírság egy része – az ún. belépési díj – a jogsértés időtartamától függetlenül kivethető. Végül, az ismételt elkövetést az eddigieknél keményebben büntetik. Az új iránymutatást azoknál a versenyjogi bírság kiszabásoknál fogják alkalmazni, amelyeknél a kifogásközlés az iránymutatás Hivatalos Lapban történt kihirdetése után – mintegy két hónap múlva – történik meg.

A bírság nemcsak büntetés, hanem visszatartó ereje van a jövőbeni jogsértő magatartással elérhető előnyökkel szemben. Ezért fontos, hogy a bírság szintjét pontosan behangolják. A régi iránymutatás 8 éve alatt felhalmozódott tapasztalatokat felhasználva, közel egy éves előkészítő munkával alakították ki az újat.

A főbb változások:
• a bírság alapja; az éves értékesítés bizonyos százaléka a jogsértésben résztvevő vállalatok ágazatában, akár 30% is, szorozva a jogsértő magatartás éveinek számával
• a bírság a kartelles ügyek esetén mindenképpen tartalmaz egy az időtartamtól független, az érintett éves értékesítés 15-25%-áig terjedő mértékű elemet, amelyet az előbbiek alapján számított bírsághoz hozzáadnak pusztán az elkövetés miatt – a nem kartell jellegű ügyekben ez mérlegelés alapján kiszabható elem,
• ismételt jogsértés; a hasonló jogsértést már korábban is elkövetőkkel szemben a bírságot akár 100%-kal is megnövelhetik. Itt nemcsak a Bizottság eddigi határozatait, hanem a nemzeti versenyhatóságok EKSZ 81-es és 82-es alapon lefolytatott eljárásait is figyelembe veszik. A többszörös visszaesőket különösen keményen büntetik.

A bírságkiszabásnál figyelembe vehető súlyosbító tényezők:
• ha a vállakozás nem működik együtt a Bizottsággal vagy akadályozza a vizsgálatot,
• a vállalkozás a jogsértés vezetője vagy felbujtója,
• ha más vállakozásokat arra kényszerített, hogy vegyenek részt a jogsértésben,
• ha megtorló intézkedéseket tett a jogsértés végrehajtására.

Enyhítő körülmények:
• a jogsértő magatartás azonnali feladása a Bizottság közbelépésekor,
• hanyagságból elkövetett, nem szándékos jogsértés,
• korlátozott részvétel a jogsértésben,
• a kötelezőnél nagyobb mértékű együttműködés a Bizottsággal,
• ha a jogsértést hatóság vagy jogszabály engedélyezte vagy ösztönözte.

Bírságnövelő lehet, ha a vállalkozásnak a jogsértésből különösen nagy forgalomnövekedése vagy más előnye származott (ha ez az előny felbecsülhető).

Kivételes esetekben figyelembe vehetik a vállalkozás bírságfizető képességét különleges társadalmi-gazdasági összefüggésben. A bírság csökkentéséhez tárgyszerű bizonyítékot kell nyújtani, hogy a bírság kifizetése helyrehozhatatlan kockázatnak tenné ki a vállalkozás életképességét és eszközei teljesen elértéktelenednének.

A nemzeti versenyhatóságok továbbra is saját bírságolási politikát alkalmaznak, még az EKSZ 81-es és 82-es alapon lefolytatott eljárásaikban is.

Az engedékenységi politikát az iránymutatás nem érinti, az továbbra is érvényben marad.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd