Connect with us

technokrata

Hátrányban vannak a high-tech cégek?

Dotkom

Hátrányban vannak a high-tech cégek?

A vállalkozás-alapítás nehézségei.

Az utóbbi időben több nagy nemzetközi vizsgálat is áttekintette a vállalkozások indulásának világszerte kialakult „szabályozási” háttér-feltételeit*. Az eredmények azt mutatták, hogy az USA szabályozása lényegesen kedvezőbb feltételeket nyújt a vállalkozások – kiemelten a technológia-intenzív cégek alapításához és növekedéséhez – mint az EU, s a magyar feltételek az EU tagországok többségében kialakultnál is lényegesen rosszabbak.

A Világbank adatai szerint** Az Európai Unióban 15 cégalapítás során a legtöbb adminisztratív eljárásra (15-re) egy görög, a legkevesebbre egy svéd illetve finn vállalkozónak (3) van szüksége. Magyarország 6 eljárással az EU középmezőnyében található. Ugyanakkor Magyarországon egy vállalkozás elindításának időigénye több mint 50 nap, ennél csak egy szlovén (61 nap), észt (72), portugál (78), illetve spanyol (108) vállalkozás elindítása időigényesebb. Az Egyesült Államok szabályozási gyakorlata (5 ügyintézés 5 nap alatt) lényegesen rugalmasabb, mint az EU tagországoké. Még kedvezőtlenebb a helyzetkép az eljárások költség-igénye és az alapításhoz előírt tőke nagysága terén.

——————————————————————————–
*EC: Benchmarking enterprise policy. Results from the 2004 scoreboard. Brussels. 2004.; World Bank: Doing Business in 2004. http://rru.worldbank.org/DoingBusiness
**A vizsgálatok során egy-egy tipikus lépést választottak ki s ennek jellemzőit hasonlították össze.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek