Connect with us

technokrata

Félmilliós kár tizedmásodpercek alatt

Dotkom

Félmilliós kár tizedmásodpercek alatt

Mekkora károkat okozhat egy egyszerű villámcsapás?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) érzékeny berendezésekkel figyeli a légköri elektromosságot, a földre lecsapó és a felhők közötti villámok mennyiségét és kialakulását. Adataik szerint hazánkban a nyári hónapokban van a legtöbb zápor, zivatar, és ezek az esőzések a legtöbb esetben erőteljes villámlással járnak. Évente átlagosan kb. 350 ezer villám keletkezik Magyarország légterében, és ebből körülbelül 30 ezer a földre is lecsap, ami azt jelenti, hogy könnyedén elérhet házat, autót is.

Ez történt nemrégiben F. Zsuzsa könyvelővel is, aki éppen otthon tartózkodott tárnoki házában, amikor egy nyári napon (a villámok szempontjából a legkritikusabb évszak a nyár), zivataros időben villámcsapás érte otthonát. „Állítólag a telefonvonalon érkezett a villám okozta túlfeszültség, és mindent tönkretett. Hatalmas kárunk keletkezett, több mint félmillió forint. Tönkrement a HIFI, a telefonok, a fax, a notebookom, a számítógép és a DVD lejátszó, sőt a töltőre dugott mobiltelefon is ” – mondta el a történtekkel kapcsolatban F. Zsuzsa. „A problémának csak egy része, hogy a számítógép hardvere tönkrement, de sokkal súlyosabb anyagi kárral jár az elveszett adatok pótlása, valamint a javíttatás és az új készülékek beszerzése, a rengeteg utánajárás. Azt gondoltam korábban, hogy ha van földelés a házamban, akkor mindent megtettem a villámok ellen, és nem érhet meglepetés” – tette hozzá Zsuzsa.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd