Connect with us

technokrata

Biometrikus azonosítás: a férfiak jobban ismerik, a nők jobban akarják

Dotkom

Biometrikus azonosítás: a férfiak jobban ismerik, a nők jobban akarják

Úgy tűnik, honfitársaink többségénél kárba vész mindaz a munka, melyet az adatvédelmi biztos (ombudsman) és több civil szervezet végez adataink, így végső soron személyiségi jogaink védelmére. A Polygon Informatikai Kft. közvélemény-kutatása szerint ugyanis bár a többség tisztában van a biometrikus azonosítás ilyen jellegű veszélyeivel, túlnyomó részüket egyáltalán nem zavarja.

A felmérés első négy kérdése a biometrikus azonosítási eljárások ismertségét vizsgálta, illetve, hogy ezek az ismeretek mennyire mélyek, és honnan származnak. Ez alapján kiderült, hogy bár a „biometrikus azonosítás” kifejezést kevesebben ismerik, lényegében – miután a második kérdésből kiderül, mi is ez egyáltalán – csak 15% nyilatkozott úgy, hogy soha nem hallott róla. Ez meglepően jó arány a várakozásokhoz képest. Azon viszont nincs mit csodálkozni, hogy azon válaszadók jelentős része (42%), akik már hallottak a módszerekről, forrásként a filmeket jelölte meg. Jelentős részük olvasott, vagy a híradásokból is hallott a dologról. Az sem meglepő – lévén ezek a legelterjedtebb megoldások –, hogy a legtöbben (89%) az ujjlenyomat azonosításról hallottak, de az írisz, vagy retina azonosítás sem volt ismeretlen a résztvevők jelentős hányadának (68%).

Ugyanakkor ez a viszonylag széleskörű ismertség – mint az a kérdésekre adott válaszokból kiderül – elméleti jellegű. A megkérdezettek csak mindössze 13%-a vallotta azt, hogy személyesen is találkozott már ilyen eszközzel, vagy esetleg ki is próbálta, használta azt. A további, attitűdre vonatkozó kérdések tanulsága tehát annál is érdekesebb, hiszen véleményét a kérdezettek zöme személyes tapasztalat nélkül alakította ki. Ugyanerről árulkodnak a biometrikus eljárások áráról szóló kérdésre adott válaszok is. Itt 63 százaléknak egyáltalán nem volt véleménye az árról, míg a többiek fele-fele alapon gondolták drágának, illetve „nem különösebben drágának” ezeket az eljárásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd