Connect with us

technokrata

Automatikus követési távolságtartás kisebb autókban is

Dotkom

Automatikus követési távolságtartás kisebb autókban is

Nem kell többé félni ködtől, rossz látási viszonyoktól.

A Siemens autóelektronikai ágazata (Siemens VDO) új szenzor-technika felhasználásával olyan úgynevezett követési távolságszabályozót fejlesztett ki, amely a járművezetőt figyelmezteti az előtte álló autópálya-szakasz látást nehezítő viszonyaira, sőt kívánságra automatikusan megnöveli az előtte haladó járműtől való követési távolságot, védve ezzel a ráfutásos balesetektől. Ilyen rendszerek az alkalmazott radar-szenzoroknak „köszönhetően” igen drágák és ezért eddig csak magasabb árkategóriájú autók számára voltak elérhetők, de a Siemens megoldása a közép- és kompakt kategóriákban is megfizethetőnek ígérkezik.
A rendszer fényérzékelő optikai LIDAR-szenzorral (LIDAR: LIght Detection And Ranging) működik, amelynek mérési adatait különösen nagy teljesítményű elektronika értékeli ki.

A LIDAR nemcsak többszörösen olcsóbb a radarnál, de különbséget tud tenni eső, köd, hó és felcsapódó víz között. Működése egy infravörös sugárzón alapszik, melynek az emberi szem számára láthatatlan „fénye” visszaverődik az előtte haladó járműről. A visszaverődő jelet fotodióda veszi, a kiértékelő elektronika pedig – a radarhoz hasonlóan – az időkésésből kiszámítja a távolságot; sőt, különbséget tud tenni személyautóról, teherautóról, motorkerékpárról és álló tárgyról visszavert jelek között is. Az így nyert adatokat az időjárástól illetve látási viszonyoktól függő, ugyancsak mért adatokkal veti össze. Ha az adott haladási sebességet is figyelembe véve a követési távolság kisebb a kelleténél, figyelmeztető jelzést ad a vezetőnek, illetve bekapcsolt követésszabályozó esetén automatikusan visszavesz a sebességből. A rendszer, melynek hatótávolsága 250 méter, már sorozatgyártásra érett fejlesztési fázisban van, és várhatóan hamarosan megjelenik az autógyártók kínálatában.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd