Connect with us

technokrata

Az informatika nagy kihívásai

Dotkom

Az informatika nagy kihívásai

Nemzetközi szimpózium az Európai Tudományos Akadémia Informatikai Szekciójának szervezésében. Társszervező a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. 2006. szeptember 19-20.

A rendezvény során két napon át a számítástudomány 14 kiváló képviselője tart előadást az informatika legújabb kihívásairól, angol nyelven. A témák között szerepel a 100%-os biztonságú szoftver, a kvantuminformatika, a bioinformatika, a közgazdaságtan és játékelmélet, valamint az informatika és a matematika kapcsolata. A gazdag programot Dines Bjorner (az Academia Europaea Informatikai Szekciója (AE/IS) elnöke) és Dr. Charles Simonyi (az Intentional Software társalapítója) neve fémjelzi, mindketten nemzetközi Neumann-díjasok.

Dr. Charles Simonyi, a számítógép-tudomány kiváló képviselője, a Microsoft Multiplan, Microsoft Word és Microsoft Excel szoftverek alkotója 50.000 dollárt adományozott az Európai Tudományos Akadémia Informatikai Szekciójának, ennek köszönhetően a rendezvény vendégül láthat (ingyenes részvételi lehetőséggel és utazási támogatással) körülbelül három tucat fiatal kutatót, többek között a szovjet utódállamok országaiból.

A részvétel előzetes regisztráció esetén díjmentes.


Dr. Charles Simonyi Gregor Kiczales-szel közösen alapította az Intentional Software Corporation-t 2002 augusztusában. Simonyi 1981-től a Microsoft Corporation-nél dolgozott mint alkalmazásfejlesztési igazgató, vezető tervező, illetve kiemelt mérnök. A Microsoftnál eltöltött évei alatt olyan csapatokat szerződtetett és irányított, amelyek a Microsoft Multiplan, Microsoft Word, Microsoft Excel szoftvereket, és számos más sikeres szoftveralkalmazást is kifejlesztettek. 1972 és 1980 között a Xerox Palo Alto Research Center (PARC) kutatóközpontjában dolgozott, ahol a Bravo névre keresztelt első WYSIWYG (what you see is what you get – azt kapod, amit látsz) szövegszerkesztőt fejlesztette ki. A budapesti születésű Simonyi a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemen szerezte meg diplomáját, majd számításelméletből doktorált a Stanfordi Egyetemen. 2001-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a Pécsi Egyetemtől. Simonyi Károlyt 1997-ben a National Academy of Engineering tagjává választották a „széles körben használt termelékenységnövelő szoftverek” témában elért tudományos eredményeiért. 1998-tól az Institute for Advanced Study in Princeton kuratóriumának tagja. Simonyi úr a modern művészet lelkes gyűjtője, a klasszikus zene híve, és tapasztalt pilóta.

Az Academia Europaea Informatikai Szekciója (AE/IS): Az AE/IS alapító okirata értelmében a Szekció fontos feladata, hogy segítse az informatika klasszikus és fejlődő irányzatainak népszerűsítését, illetve ezen diszciplínák más humán és reál tudományágakkal való kapcsolatának feltárását. Az AE/IS-nak jelenleg több mint 60 akadémikus tagja van.

Academia Europaea: Az Academia Europaea egy európai nem kormányzati tudományos szervezet. Tagjai olyan kutatók és tudósok, akik közös célként tűzik ki a tanulás, az oktatás és a kutatás támogatását. Az Akadémiát 1988-ban alapították, jelenleg 35 európai és 8 Európán kívüli országból összesen több mint 2000 tagja van. A tagok között megtalálhatók a fizikai és mérnöki tudományok vezető szakértői, a biológiai tudományok és az orvostudomány képviselői, a matematika és az informatika kutatói, az irodalom és a humán tudományok, a társadalmi- és kognitív tudományok, valamint a közgazdaságtan és a jog képviselői.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek