Connect with us

Nyomtatók – a hálózatok támadható pontjai?

Dotkom

Nyomtatók – a hálózatok támadható pontjai?

Ki gondolna úgy a helyi hálózaton megosztott nyomtatóra, mint egy potenciális behatolási felületre? Pedig ez a helyzet…

Az úgynevezett multifunkciós nyomtatók, melyek egyre inkább terjednek az irodákban, korántsem olyan ostoba eszközök, mint a pár évvel régebbi, „csak” nyomtatásra képes elődeik. Erre Brendan O´Connor világított rá a Las Vegas-ban megtartott Black Hat hackerkonferencián, aki egyben demonstrálta is, miként tudta megszerezni az ellenőrzést egy Xerox eszköz felett.

Szakítani kell azzal a felfogással, hogy ezek az eszközök csak nyomtatók, mondta O´Connor a bemutató során. A szakértő azt próbálta a hallgatóságba sulykolni, hogy a 21. században már inkább szerverként vagy munkaállomásként kell tekinteni egy-egy nyomtatásra is képes készülékre – éppen ezért a printerek a vállalati patch-program részévé kell hogy váljanak.

A rendezvényen ki is derült, hogy miért van szükség szemléletváltásra. A Xerox rendszer esetében O´Connor bemutatta, hogy a nyomtató voltaképp egy linuxos szerverként funkcionált. A szakértő ezért képes volt a megfelelő ismeretek birtokában egy sebezhetőség kihasználására – ennek révén pedig teljes mértékben uralma alá tudta hajtani a printert.

Mire használható egy nyomtató egy támadó „kezében”, tehetnénk fel a kérdést. Elég sok mindenre – például feltérképezhető vele az adott szervezet, vállalat belső hálózata, ez az információ pedig jól jöhet egy későbbi támadáskor. Emellett minden olyan információhoz is hozzáférhet, amit az áldozatul esett eszközön nyomtattak ki, másoltak le vagy faxoltak el. Ezenkívül a szakértő meg tudta változtatni a belső munkarendet is, amivel – amennyiben az eszköz bérleményként áll a cég rendelkezésére – jelentősen megnövelhetők a nyomtatási költségek. Azaz közvetlenül is anyagi kárt lehet okozni vele.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda