Connect with us

technokrata

Ahonnan kitiltották a notebookokat

Dotkom

Ahonnan kitiltották a notebookokat

A terrorveszély nem kedvez a mobil számítástechnikának (sem).

Napok óta attól hangos a világsajtó, hogy a brit terrorelhárítási szervek több repülőgép felrobbantását is megakadályozták egy hónapokig tartó nyomozás révén. Múlt hét csütörtökön ugyanis kiderült, hogy terroristák egy csoportja 10 transzatlanti repülőgépet akart felrobbantani, melyek mind az Egyesült Királyság területéről (Gatwick, Heathrow, Stansted) készültek felszállni. A brit belügyminiszter, John Reid szerint több száz polgári áldozattal is járhatott volna, ha bekövetkeznek a detonációk.

A londoni jelentések szerint közel egyszerre robbantak volna azok a bombák, melyeket a terroristák fel akartak csempészni a repülőgépjáratokra. A robbanószereket a kézi poggyászban juttatták volna fel a légi járművekre, ráadásul összetevőiket különválasztva, nehogy idő előtti detonáció lépjen fel. Súlyos biztonsági problémát jelent, hogy a folyadékalapú vegyi szerek nélkülözték a nitroglicerint, így átmehettek volna az érzékelőkön anélkül, hogy a repterek védelme észlelte volna a veszélyt.

Szerencsére a rendőrség és az MI5 még időben megakadályozta a cselekmények elkövetését; kéttucat, főként muzulmán országokból származó britet tartóztattak le a hónapokig tartó nyomozást követően. Más következményei is lettek azonban a történteknek: elképesztő mértékben megszigorították a reptéri ellenőrzéseket. A brit repülőterekről induló utasok szinte semmilyen kézi poggyászt nem vihetnek fel magukkal a repülőgépekre (különösen nem folyékony anyagokat), így többek között a detonátorként használható elektronikus eszközöket is kitiltották a fedélzetről. Azaz se hordozható zenelejátszó, se noteszgép nem használható a repülés alatt, mivel ezen eszközök elkülönítetten, csupán a légi jármű rakterébe kerülhetnek fel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szükségállapot mennyi ideig marad fenn, és meddig kell nélkülözni a hordozható számítógépek használatát a repülőgépeken. Ez egyébként a légi járműveken való wireless internetezéssel kísérletező légitársaságok számára sem jó hír. Ha általánossá válik az elektronikai eszközök kitiltása, akkor nem értékesíthetik majd utasaik számára ezt a prémiumszolgáltatást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd