Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ahonnan kitiltották a notebookokat

Dotkom

Ahonnan kitiltották a notebookokat

A terrorveszély nem kedvez a mobil számítástechnikának (sem).

Napok óta attól hangos a világsajtó, hogy a brit terrorelhárítási szervek több repülőgép felrobbantását is megakadályozták egy hónapokig tartó nyomozás révén. Múlt hét csütörtökön ugyanis kiderült, hogy terroristák egy csoportja 10 transzatlanti repülőgépet akart felrobbantani, melyek mind az Egyesült Királyság területéről (Gatwick, Heathrow, Stansted) készültek felszállni. A brit belügyminiszter, John Reid szerint több száz polgári áldozattal is járhatott volna, ha bekövetkeznek a detonációk.

A londoni jelentések szerint közel egyszerre robbantak volna azok a bombák, melyeket a terroristák fel akartak csempészni a repülőgépjáratokra. A robbanószereket a kézi poggyászban juttatták volna fel a légi járművekre, ráadásul összetevőiket különválasztva, nehogy idő előtti detonáció lépjen fel. Súlyos biztonsági problémát jelent, hogy a folyadékalapú vegyi szerek nélkülözték a nitroglicerint, így átmehettek volna az érzékelőkön anélkül, hogy a repterek védelme észlelte volna a veszélyt.

Szerencsére a rendőrség és az MI5 még időben megakadályozta a cselekmények elkövetését; kéttucat, főként muzulmán országokból származó britet tartóztattak le a hónapokig tartó nyomozást követően. Más következményei is lettek azonban a történteknek: elképesztő mértékben megszigorították a reptéri ellenőrzéseket. A brit repülőterekről induló utasok szinte semmilyen kézi poggyászt nem vihetnek fel magukkal a repülőgépekre (különösen nem folyékony anyagokat), így többek között a detonátorként használható elektronikus eszközöket is kitiltották a fedélzetről. Azaz se hordozható zenelejátszó, se noteszgép nem használható a repülés alatt, mivel ezen eszközök elkülönítetten, csupán a légi jármű rakterébe kerülhetnek fel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szükségállapot mennyi ideig marad fenn, és meddig kell nélkülözni a hordozható számítógépek használatát a repülőgépeken. Ez egyébként a légi járműveken való wireless internetezéssel kísérletező légitársaságok számára sem jó hír. Ha általánossá válik az elektronikai eszközök kitiltása, akkor nem értékesíthetik majd utasaik számára ezt a prémiumszolgáltatást.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés