Connect with us

technokrata

A Panasonic és a Sony közös felvételi formátum szabadalmaztatását kezdeményezi

Dotkom

A Panasonic és a Sony közös felvételi formátum szabadalmaztatását kezdeményezi

A Panasonic és a Sony bővíti az AVCHD nagyfelbontású digitális videokamera-formátumot, és közös szabadalmaztatást kezdeményez.

A leginkább Panasonic márkanevéről ismert Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. és a Sony Corporation közösen bejelentette az AVCHD nagyfelbontású (HD) digitális videokamerás felvételi formátum szabadalmaztatásának megkezdését, valamint jellemzőinek bővítését.

A Panasonic és a Sony idén május 11-én tette közzé az AVCHD alapvető jellemzőit, azóta is széles körben reklámozva a formátumot az iparágon belül, miközben előkészítette a szabadalmazást. Akkor a két vállalat úgy döntött, hogy az előzetesen bejelentett 8 cm-es DVD mellett memóriakártyákat (SD és Memory Stick) és merevlemez-meghajtókat is bevesz a formátumhoz alkalmazható felvevőeszközök sorába. Ez a felhasználható médiumok körének bővítése céljából történik, ami a termékek széles választékának kifejlesztését teszi lehetővé a különböző gyártók számára. Az új formátum az AVCHD 1.0 nevet viseli.

A videokamerákon kívül a két cég lejátszóeszközök és PC-szoftverek számára is kifejlesztette licencprogramját, így az AVCHD-tartalmak lejátszása szélesebb körben válik lehetségessé. A felhasználók például nagyfelbontású filmeket készíthetnek a kamkorderükkel, és azokat számos eszközön lejátszhatják, illetve szerkeszthetik.

Az AVCHD-formátum és -logó számára engedélyezett termékkategóriák a következők:

  • videokamerák

  • lejátszók
  • PC-szoftverek (csak formátum)

A Panasonic és a Sony iparágszerte széles körben kezdte terjeszteni az AVCHD-t mint a küszöbön álló High Definition éra számára legmegfelelőbb új, digitális, nagyfelbontású videofelvevő formátumot, melyre vonatkozóan eddig a lentebb felsorolt vállalatok fejezték ki támogatásukat. A szabadalmaztatási programokon keresztül a Panasonic és a Sony még komolyabban kívánja támogatni az AVCHD-t, különös tekintettel arra, hogy a kereskedelmi célra szánt nagyfelbontású videokamerák számára is elérhető legyen a formátum.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek