Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadóeszközök az internetes telefonálás ellen

Dotkom

Támadóeszközök az internetes telefonálás ellen

Több mint egy tucat új eszközt mutattak be egy amerikai hackerkonferencián, melyekkel a VoIP telefonokat lehet próbára tenni.

A napokban Las Vegas-ban zajló Black Hat hackerkonferencián tizenhárom új biztonsági eszközt mutattak be. A szakértők által közkézre bocsátott fejlesztések révén letesztelhető, hogy az adott VoIP (voice over Internet Protocol) telefonrendszer mennyire minősül biztonságosnak, mondta Dave Endler, a Tippingpoint biztonsági kutatásokért felelős igazgatója egy interjú során. A Tippingpoint a 3Com egyik divíziójaként működik – az anyacég számos VoIP termék fejlesztéséért, forgalmazásáért felel.

Visszatérve a tesztelő eszközökre: mindegyikkel támadást lehet intézni VoIP-rendszerekkel szemben. Például olyan adatforgalmat lehet vele generálni, amire az adott rendszer esetleg nincsen felkészítve, hívásokkal lehet elárasztani a telefonokat vagy kényszeríteni lehet a hívások befejezésére. Sőt, akár még a telefonok újraindítása és a készülékek más felhasználókhoz való rendelése is megoldható a tesztelő eszközökkel – ha az adott VoIP-rendszer védtelennek bizonyul, közölte Endler.

A VoIP-rendszereket érintő fenyegetések azért jelentenek egyre komolyabb kockázatot, mert a funkciógazdagságuk, alacsonyabb költségeik és a már kiépített számítógép-hálózati infrastruktúra használata miatt egyre népszerűbbé válnak a vállalati felhasználók körében. Az üzleti élet szereplői azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy milyen, a hagyományos telefonálásnál nem jelentkező veszélyeket rejt egy-egy ilyen rendszer magában.

Endler elmondása szerint ezen veszélyeket lehet felderíteni a tegnap bemutatott eszközökkel. Mindegyik az úgynevezett Session Initiation Protocolt, azaz SIP-t használó rendszereket célozza meg. Habár egyelőre ez a protokoll nem a legelterjedtebb a VoIP-t használó megoldásoknál (például a Cisco, az Avaya és a Nortel Networks is saját fejlesztéseiket alkalmazzák), előbb-utóbb általánossá válik az SIP használata. A tesztelőeszközök tehát a jövőnek készülnek – de természetesen már ma is alkalmazhatók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés