Connect with us

technokrata

Terjed a rugalmas munkaidő Európában

Dotkom

Terjed a rugalmas munkaidő Európában

A részmunkaidős foglalkoztatásban meglehetősen nagy különbség figyelhető meg a tagállamok között: míg Hollandiában nagyrészt élnek a vállalatok ezzel a lehetőséggel, a déli országokra ez a legkevésbé jellemző.

Rugalmas munkaidőt biztosító megállapodásokat a (tíz vagy több alkalmazottat foglalkoztató) európai cégek közel fele (48%) tud felmutatni: ez az arány nagyobb a szolgáltatási szektorban (50%), mint az iparban (43%) – derül ki egy friss felmérésből, melyet a dublini székhelyű Európai Alapítvány az Élet- és Munkafeltételek Javítására (Eurofound) elnevezésű szervezet készített 21 ezer humánerőforrás-menedzser és több mint 5 ezer munkavállalói képviselő bevonásával.

A megkérdezett személyzetis vezetők arra a kérdésre, hogy a vállalat miért döntött a rugalmas munkaidő mellett, általában azt válaszolták, mert így lehetővé válik, hogy a munkavállalók jobban kombinálják a munkát és a családi, illetve magánéletüket (68%), illetve hogy a munkaórákat így jobban tudják adaptálni a cég munkaterheléséhez (47%).

A részmunkaidőt illetően meglehetősen nagy különbség figyelhető meg a tagállamok között: míg Hollandiában tíz vizsgált vállalatból közel kilenc foglalkoztat részmunkaidőben alkalmazottat, addig Görögországban és Portugáliában ez az arány csak kettő körül mozog.

Azon cégek száma, melyeknél a részmunkaidős a legfőbb vagy az egyetlen foglalkoztatási forma, Németországban, Lettországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában és Nagy-Britanniában különösen magas.

Ugyanakkor a munkavállalók képviselőinek (41%) és a személyzetis menedzsereknek jelentős része (34%) mondta azt, hogy a részmunkaidő negatív hatásokkal jár a karrierkilátásokra.

A felmérésbe vont cégek felénél állította azt legalább egy munkavállaló, hogy az interjút megelőző három évben gyesre ment. Átlagban a vállalatok 30 százaléka számolt be arról, hogy egy vagy több férfialkalmazottjuk élt azzal a lehetőséggel, hogy szülői szabadságra menjen.

A fokozott nyugdíjba vonulás a cégek 37 százalékában tetten érhető, ugyanakkor azokban az országokban sokkal inkább elterjedtebb ez a rendszer, ahol a részmunkaidős foglalkoztatás is jellemző. A korai nyugdíjazás azonban sokkal gyakoribb, a felmérésbe bevont vállalatok 48 százaléka felajánlja ezt a lehetőséget. A korai nyugdíjazás főként az oktatásban (72%), a pénzügyi közvetítésben (63%) és az egészségügyben (61%) jellemző.

A felmérés 21 EU-tagállamra (a 15 régire és hat újra) terjedt ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd