Connect with us

technokrata

A Telenor megvásárolta a Mobi 63 szerb mobilszolgáltatót

Dotkom

A Telenor megvásárolta a Mobi 63 szerb mobilszolgáltatót

2005 végén a Mobi 63 mintegy 2,5 millió fős ügyfélkörről és mintegy 45 százalékos piaci részesedésről számolt be.

A Telenor nyerte a a Mobi 63 szerb mobilszolgáltató száz százalékos tulajdonrészére kiírt versenytárgyalást. 1513 millió eurós győztes ajánlatával a Telenor 100 százalékos ellenőrzést szerez a Mobi 63-ban, s 10 éves licencet kap a GSM 900/1800 és 3G szolgáltatások nyújtására, amely az időszak lejárta után pályázat útján további 10 évvel meghosszabbítható. A kétszereplős szerb mobilpiac egyik szolgáltatójának megvásárlásával a Telenor – amely Magyarországon, Ausztriában, Montenegróban, Oroszországban és Ukrajnában is rendelkezik érdekeltségekkel – tovább erősíti pozícióit a kelet- és közép-európai piacokon.

„Érthető módon örömmel bővítjük jelenlétünket és vesszük fel az új vállalatot a Telenor-csoport tagjai közé. Szerbia régóta érdekes piac számunkra. A Telenor több mint 10 évvel ezelőtt lépett be a régióba, és ma már több szomszédos országban is rendelkezik mobilszolgáltatókkal. A Mobi 63 megvásárlása újabb lépéssel visz közelebb minket ahhoz, hogy stabil operatív központot hozzunk létre a Telenor számára ebben a cégeink között hosszú távú szinergiát kínáló, kiemelt földrajzi térségben” – nyilatkozta Jon Fredrik Baksaas, a Telenor elnök-vezérigazgatója.

A Telenor legjelentősebb vállalata a térségben a Magyarországon 1994 óta szolgáltató Pannon. „Az akvizíció további lehetőségeket nyit meg a Telenor-csoporthoz tartozó operátorok közötti együttműködés előtt. Tapasztalataink e téren eddig is rendkívül kedvezőek, hiszen a Telenor-vállalatok mindenhol a helyi sajátosságokhoz igazodva, ugyanakkor a világszinten is meghatározó csoporthoz tartozás előnyeit kihasználva dolgoznak” – jelentette ki a Pannon vezérigazgatója, Ove Fredheim, aki Montenegro Telenor-érdekeltségű mobilcége, a ProMonte igazgatótanácsának is tagja.

Szerbia népessége körülbelül 7,5 millió fő. Az egy főre jutó GDP-t 2005-ben 3.420 dollárra becsülték. Dollárban számítva 6,2 százalékkal nőtt Szerbiában tavaly a bruttó hazai össztermék. Jelenleg két mobilszolgáltató működik az országban, a penetráció a Telenor becslése szerint 65 százalék.

2005 végén a Mobi 63 mintegy 2,5 millió fős ügyfélkörről – ezen belül 2,1 millió aktív ügyfélről – és mintegy 45 százalékos piaci részesedésről számolt be. Hálózata Szerbia területének mintegy 90, össznépességének pedig 95 százalékát fedi le. A Telenor adatai szerint a cég 2005-ös becsült árbevétele elérte a 233 millió eurót, EBITDA hányadosa pedig kb. 53% volt. Az EBIT 96 millió euró körül alakult, míg a CAPEX 44 millió eurót tett ki az elmúlt évben. A Mobi 63-nak nincsenek adósságai. Dolgozóinak létszáma 950 fő.

Szerbiában élénk kereslet mutatkozik mind a fejlett, innovatív szolgáltatások, mind pedig a kedvező árú, alapszintű mobil kommunikáció iránt. A Telenor csoportszintű tapasztalatait és a helyi, szerbiai piacismeretet hasznosítva fogja javítani a Mobi 63 teljesítményét és garantálni a lehető legjobb mobilszolgáltatásokat a szerb piac számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek