Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Telenor megvásárolta a Mobi 63 szerb mobilszolgáltatót

Dotkom

A Telenor megvásárolta a Mobi 63 szerb mobilszolgáltatót

2005 végén a Mobi 63 mintegy 2,5 millió fős ügyfélkörről és mintegy 45 százalékos piaci részesedésről számolt be.

A Telenor nyerte a a Mobi 63 szerb mobilszolgáltató száz százalékos tulajdonrészére kiírt versenytárgyalást. 1513 millió eurós győztes ajánlatával a Telenor 100 százalékos ellenőrzést szerez a Mobi 63-ban, s 10 éves licencet kap a GSM 900/1800 és 3G szolgáltatások nyújtására, amely az időszak lejárta után pályázat útján további 10 évvel meghosszabbítható. A kétszereplős szerb mobilpiac egyik szolgáltatójának megvásárlásával a Telenor – amely Magyarországon, Ausztriában, Montenegróban, Oroszországban és Ukrajnában is rendelkezik érdekeltségekkel – tovább erősíti pozícióit a kelet- és közép-európai piacokon.

„Érthető módon örömmel bővítjük jelenlétünket és vesszük fel az új vállalatot a Telenor-csoport tagjai közé. Szerbia régóta érdekes piac számunkra. A Telenor több mint 10 évvel ezelőtt lépett be a régióba, és ma már több szomszédos országban is rendelkezik mobilszolgáltatókkal. A Mobi 63 megvásárlása újabb lépéssel visz közelebb minket ahhoz, hogy stabil operatív központot hozzunk létre a Telenor számára ebben a cégeink között hosszú távú szinergiát kínáló, kiemelt földrajzi térségben” – nyilatkozta Jon Fredrik Baksaas, a Telenor elnök-vezérigazgatója.

A Telenor legjelentősebb vállalata a térségben a Magyarországon 1994 óta szolgáltató Pannon. „Az akvizíció további lehetőségeket nyit meg a Telenor-csoporthoz tartozó operátorok közötti együttműködés előtt. Tapasztalataink e téren eddig is rendkívül kedvezőek, hiszen a Telenor-vállalatok mindenhol a helyi sajátosságokhoz igazodva, ugyanakkor a világszinten is meghatározó csoporthoz tartozás előnyeit kihasználva dolgoznak” – jelentette ki a Pannon vezérigazgatója, Ove Fredheim, aki Montenegro Telenor-érdekeltségű mobilcége, a ProMonte igazgatótanácsának is tagja.

Szerbia népessége körülbelül 7,5 millió fő. Az egy főre jutó GDP-t 2005-ben 3.420 dollárra becsülték. Dollárban számítva 6,2 százalékkal nőtt Szerbiában tavaly a bruttó hazai össztermék. Jelenleg két mobilszolgáltató működik az országban, a penetráció a Telenor becslése szerint 65 százalék.

2005 végén a Mobi 63 mintegy 2,5 millió fős ügyfélkörről – ezen belül 2,1 millió aktív ügyfélről – és mintegy 45 százalékos piaci részesedésről számolt be. Hálózata Szerbia területének mintegy 90, össznépességének pedig 95 százalékát fedi le. A Telenor adatai szerint a cég 2005-ös becsült árbevétele elérte a 233 millió eurót, EBITDA hányadosa pedig kb. 53% volt. Az EBIT 96 millió euró körül alakult, míg a CAPEX 44 millió eurót tett ki az elmúlt évben. A Mobi 63-nak nincsenek adósságai. Dolgozóinak létszáma 950 fő.

Szerbiában élénk kereslet mutatkozik mind a fejlett, innovatív szolgáltatások, mind pedig a kedvező árú, alapszintű mobil kommunikáció iránt. A Telenor csoportszintű tapasztalatait és a helyi, szerbiai piacismeretet hasznosítva fogja javítani a Mobi 63 teljesítményét és garantálni a lehető legjobb mobilszolgáltatásokat a szerb piac számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés