Connect with us

technokrata

280,5 millió eurós büntetés a Microsoftnak

Dotkom

280,5 millió eurós büntetés a Microsoftnak

Az Európai Bizottság július 12-ei döntése nyomán kiadott állásfoglalás: a bírság nem megalapozott, a kulcskérdés nem a kötelezettségek teljesítése, hanem a 2004. márciusi határozat egyértelműsége.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa a következő állásfoglalást adta ki az Európai Bizottság azon döntését követően, amelynek értelmében a vállalatra 280,5 millió eurós büntetést szabtak ki: „Tiszteljük a Bizottságot és tiszteletben tartjuk ezt az eljárást, de nem hisszük, hogy egy bírság, méghozzá egy ilyen hatalmas összegű bírság helyénvaló lehet. Fontos kiemelni, hogy a Bizottság eredeti határozata sem volt egyértelmű, és figyelembe kellene venni a Microsoft által az elmúlt két év során tett jóhiszemű törekvéseket is. Felkérjük az Európai Bíróságot, hogy vizsgálja meg, a kötelezettségek teljesítésére tett erőfeszítéseink elegendőek voltak-e, és hogy a Bizottság példa nélküli ítélete helytálló-e.

A bírságok ellenére a Microsoft továbbra is minden erejével azon van, hogy megfeleljen a Bizottság 2004. márciusi határozatának. Megteszünk mindent, amit a Bizottság kér tőlünk, hogy megfeleljünk a határozatnak, mivel ezeket az ügyeket a bíróságok is áttanulmányozták.

A jegyzőkönyv bizonyítani fogja, hogy a Microsoft jóhiszeműen járt el a Bizottság követeléseinek teljesítése során. 2004. decemberétől fogva többezer oldalnyi technikai dokumentációt adtunk ki. Amikor világossá vált, hogy félreértések voltak a technikai dokumentációra vonatkozó kötelezettségek körül, egyértelműbb kötelezettségeket kértünk, az átdolgozott dokumentációt azonnal szállítottuk, korlátlan technikai támogatást ajánlottunk fel, és még forráskódunkat is elérhetővé tettük versenytársaink számára, hogy a patthelyzetet feloldjuk.

Nem a kötelezettségek teljesítése, hanem a döntés egyértelműsége a kulcskérdés. Mivel áprilisban egyértelmű leírást kaptunk a dokumentáció szabályairól, mindössze három hónap alatt megismertük közel az összes követelményt. Jelentős forrásokat mozgósítottunk, hogy igazán minőségi dokumentációt bocsáthassunk rendelkezésre a megbízott szakértő (Trustee) és a Bizottság által szabott szűkös határidőre. Az első hat követelmény mindegyikét időben teljesítettük, és jelenleg több mint 300-an dolgoznak a hetedik elkészítésén, és a projekt véglegesítésén, amelynek határidejét július 24-ére tűzték ki. Érthetetlen, hogy a Bizottság miért szabott ki ekkora bírságot pár nappal a kijelölt határidő előtt, akkor, amikor a folyamat épp kezdett jól működni.

A ma bejelentett bírság nagyobb még a legsúlyosabb versenyjogi törvényszegésnél, mint például egy árkartell miatt kirótt büntetésnél is. Ha figyelembe vesszük a Microsoft kötelezettségek teljesítésére tett erőfeszítéseit, és azt a tényt, hogy több mint egy tucat vállalat hasonló dokumentációt alkalmaz az Egyesült Államokban, akkor ezt a bírságot nem tartjuk jogosnak.

Továbbra is együttműködünk a megbízott szakértővel a Bizottság által áprilisban meghatározott munkaterv utolsó lépéseiben. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Barrett professzornak és csapatának az elmúlt hónapok kitartó munkáját. Közösen nagyon konstruktívan dolgoztunk az eljárás során, és reméljük, megoldás születik a technikai dokumentációk ügyében is, amely minden esetleges jövőbeni kérdésre is megoldást jelent majd.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle