Connect with us

Hirdetés

technokrata

Üzleti IT-biztonság: növekvő tendencia

Dotkom

Üzleti IT-biztonság: növekvő tendencia

Az elmúlt egy évben tovább nőtt az IT-biztonsági megoldások elterjedtsége a legalább egy PC-s vállalatok körében, a mikrovállalati szegmens felzárkózóban van.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzései szerint a legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező hazai cégek kilencven százaléka használ valamilyen IT-biztonsági megoldást – tűzfalat, vírusirtót, spamszűrőt vagy egyéb szoftvert.

Kisebb eltérések
A penetrációs mutató a vállalatméret növekedésével emelkedik, viszont örvendetes módon évről évre kisebb az eltérések nagysága: míg a közép- és nagyvállalatoknál szinte minden cég alkalmaz legalább egyféle biztonsági megoldást, az 1-9 főt foglalkoztató mikrovállalatok körében ez az arány idén már megközelíti a 90 százalékot.

Ám a fejlődés ellenére mintegy 16 ezer, PC-vel rendelkező magyarországi cég még semmilyen megoldással nem védi informatikai rendszerét. Ezek a vállalkozások szinte kizárólag a mikro- és a kisvállalati szegmensben találhatóak, de számuk egyre csökken.

Vírusinvázióra felkészültek
Az IT-biztonsági megoldások körében egyértelműen a vírusvédelmi szoftverek a leginkább elterjedtek. Antivírusprogrammal mintegy 159 ezer hazai vállalat, a legalább egy PC-s cégek 85 százaléka rendelkezik. Ezek a szoftverek is a nagyobb méretű vállalatoknál gyakoribbak, a szegmensek közti különbségek azonban itt is csökkentek a korábbi évekhez képest.

Napjainkban nem csupán a nagyvállalatok szembesülnek biztonsági kérdésekkel, a védekezés szükségességét egyre több mikro-, kis- és középvállalat ismeri fel.

A növekvő tudatosság mellett a penetráció növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az antivírus-megoldások egyre könnyebben – sok esetben ingyenesen – elérhetők.

Ritkább a tűzfal
Tűzfalmegoldást a vizsgált hazai vállalatok 64 százaléka alkalmaz, az üzleti ügyfelek száma ezen a részpiacon mintegy 120 ezerre tehető. Az adatok az elmúlt évhez képest a mikrovállalatok körében ugrásszerű növekedést mutatnak a tűzfalhasználat tekintetében, azonban a használati arány még az idén sem érte el a szegmens cégeinek kétharmadát.

Bizonyos – a mikrovállalatokénál kisebb – növekedést a többi vállalati szegmens is produkált – mutatnak rá a BellResearch kutatói. Azonban míg a nagyvállalatok vírusvédelmi és tűzfalas megoldást egyaránt igénybe vesznek, addig a mikro- és a kisvállalatok körében a tűzfalak alkalmazási aránya jóval alacsonyabb.

Bővülő piac
A szegmensek 2005-ös IT-biztonsági kiadásai nagyjából hasonló hányadban oszlottak meg a nagyvállalatok, a kis- és középvállalatok és a mikroszegmens között.

Az arányokat a nagyvállalatok kiemelkedően magas átlagos költése és a mikrovállalatok alapsokasági számossága magyarázza, a fennmaradó egyharmadot pedig közel fele-fele arányban tudhatják magukénak a kis- és a középvállalatok.

A döntéshozók tervei alapján a BellResearch elemzői jelentős, 25 százalékos bővülést prognosztizálnak az idei évre az IT-védelmi piacon, elsősorban a mikro- és kisvállalatok körében. Ennek oka egyrészt az informatikai védelmi szoftverek penetrációjának további emelkedése, másfelől pedig a használók idei költési tervei jóval meghaladják a tavalyi kiadásokat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés