Connect with us

technokrata

Üzleti IT-biztonság: növekvő tendencia

Dotkom

Üzleti IT-biztonság: növekvő tendencia

Az elmúlt egy évben tovább nőtt az IT-biztonsági megoldások elterjedtsége a legalább egy PC-s vállalatok körében, a mikrovállalati szegmens felzárkózóban van.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzései szerint a legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező hazai cégek kilencven százaléka használ valamilyen IT-biztonsági megoldást – tűzfalat, vírusirtót, spamszűrőt vagy egyéb szoftvert.

Kisebb eltérések
A penetrációs mutató a vállalatméret növekedésével emelkedik, viszont örvendetes módon évről évre kisebb az eltérések nagysága: míg a közép- és nagyvállalatoknál szinte minden cég alkalmaz legalább egyféle biztonsági megoldást, az 1-9 főt foglalkoztató mikrovállalatok körében ez az arány idén már megközelíti a 90 százalékot.

Ám a fejlődés ellenére mintegy 16 ezer, PC-vel rendelkező magyarországi cég még semmilyen megoldással nem védi informatikai rendszerét. Ezek a vállalkozások szinte kizárólag a mikro- és a kisvállalati szegmensben találhatóak, de számuk egyre csökken.

Vírusinvázióra felkészültek
Az IT-biztonsági megoldások körében egyértelműen a vírusvédelmi szoftverek a leginkább elterjedtek. Antivírusprogrammal mintegy 159 ezer hazai vállalat, a legalább egy PC-s cégek 85 százaléka rendelkezik. Ezek a szoftverek is a nagyobb méretű vállalatoknál gyakoribbak, a szegmensek közti különbségek azonban itt is csökkentek a korábbi évekhez képest.

Napjainkban nem csupán a nagyvállalatok szembesülnek biztonsági kérdésekkel, a védekezés szükségességét egyre több mikro-, kis- és középvállalat ismeri fel.

A növekvő tudatosság mellett a penetráció növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az antivírus-megoldások egyre könnyebben – sok esetben ingyenesen – elérhetők.

Ritkább a tűzfal
Tűzfalmegoldást a vizsgált hazai vállalatok 64 százaléka alkalmaz, az üzleti ügyfelek száma ezen a részpiacon mintegy 120 ezerre tehető. Az adatok az elmúlt évhez képest a mikrovállalatok körében ugrásszerű növekedést mutatnak a tűzfalhasználat tekintetében, azonban a használati arány még az idén sem érte el a szegmens cégeinek kétharmadát.

Bizonyos – a mikrovállalatokénál kisebb – növekedést a többi vállalati szegmens is produkált – mutatnak rá a BellResearch kutatói. Azonban míg a nagyvállalatok vírusvédelmi és tűzfalas megoldást egyaránt igénybe vesznek, addig a mikro- és a kisvállalatok körében a tűzfalak alkalmazási aránya jóval alacsonyabb.

Bővülő piac
A szegmensek 2005-ös IT-biztonsági kiadásai nagyjából hasonló hányadban oszlottak meg a nagyvállalatok, a kis- és középvállalatok és a mikroszegmens között.

Az arányokat a nagyvállalatok kiemelkedően magas átlagos költése és a mikrovállalatok alapsokasági számossága magyarázza, a fennmaradó egyharmadot pedig közel fele-fele arányban tudhatják magukénak a kis- és a középvállalatok.

A döntéshozók tervei alapján a BellResearch elemzői jelentős, 25 százalékos bővülést prognosztizálnak az idei évre az IT-védelmi piacon, elsősorban a mikro- és kisvállalatok körében. Ennek oka egyrészt az informatikai védelmi szoftverek penetrációjának további emelkedése, másfelől pedig a használók idei költési tervei jóval meghaladják a tavalyi kiadásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle