Connect with us

technokrata

Nyíltforrás és vírusfejlesztők

Dotkom

Nyíltforrás és vírusfejlesztők

Az ártalmas kódot készítők egyre gyakrabban használnak nyíltforrású eljárásokat a kódfejlesztés során, állítja a McAfee.

A 2006-os, globális fenyegetéseket elemző jelentésében (Global Threat Report) számolt be arról az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat, hogy a vírusírók egyre inkább megosztják egymás között a tudásukat, múlóban van a saját kódot féltékenyen óvó hackerek időszaka. A McAfee szerint nemcsak a forráskód szabadon felhasználhatóságáról van szó, hanem azok használatának részletes leírásáról is, ami megkönnyíti az ismeretlen programrészek alkalmazását. Azaz a kevésbé járatos vírusírók is könnye(bbe)n használhatják ki az egyébként egyre komolyabb szakmai tudást és felkészültséget igénylő biztonsági réseket.

A nyílforrású technika alkalmazása különösen hatékony a kódfejlesztés során, legyen szó akár legitim, akár ártó szándékú motivációról. „Mint bármely hatásos eszköz, a nyíltforrás is felhasználható rosszindulatú célok megvalósítása végett, különösen az IT-biztonság tekintetében.” – áll a McAfee jelentésében – „A Doomjuice egy olyan tömeges levélküldő alkalmazás volt, amelyet a Mydoom egyik másolata terjesztett. Talán az alkotója büszke volt arra, hogy újra felhasználták a tudását.” – hozott példát a jelentés állítására a Global Threat Report.

Habár az úgynevezett script kiddy-k is problémát jelentenek, akiknek szintén könnyebbséget hoz a kódmegosztási jelenség terjedése, elsősorban mégis a szervezett bűnözés egyre fokozódó jelenléte aggasztja a szakértőket. Az ezen táptalajon formálódó közösségek főként az Internet Relay Chat (IRC) révén kommunikálnak egymással.

A sötét oldal csábítása
A McAfee jelentése rávilágított arra is, hogy a rosszindulatú kódok fejlesztése egyre inkább idomul a szoftverfejlesztés életciklusához. Először elkészült az alapkód, majd javításra kerülnek a benne felfedezett hibák, megjelennek a bétaváltozatok, végül a végső verzió terjesztése következik a közösségen belül. Éppen úgy, ahogy a nyíltforrású, ámde legitim szoftverek fejlesztői teszik a dolgukat. A nyíltforrású eljárás jobb minőségű támadások kivitelezését teszi lehetővé; napjainkban csoportfejlesztlés zajlik, fejtette ki véleményét a McAfee egyik szakértője a ZDNet számára.

Ezzel analóg jelenség figyelhető meg a hackereszközök tekintetében is. Például a hátsó kaput nyitó Sdbot nevű trójai program tartalmaz egy úgynevezett FU rootkit kiterjesztést, ami a szoftver elrejtőzését segíti a megtámadott rendszeren. Az FU rootkitről kevés keresgélés után egész jó dokumentációt lehet találni az Interneten, állítják a McAfee-nél. Az antivírus védelmeket kiiktatni képes Morphine dokumentációját szintén relatíve könnyen fel lehet lelni a Világhálón.

Ha valami képes megmutatni, hogy a nyíltforrású kódolásban milyen erő rejlik, az ez a folyamat.” – mondta Grag Day, a McAfee egyesült királyságbeli részlegének egyik biztonsági tanácsadója – „Egy jó ötlet, amit rossz célokra is fel lehet használni.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek