Connect with us

technokrata

Elavult védelem a számítógépeken

Dotkom

Elavult védelem a számítógépeken

A felhasználók nem frissítik rendszeresen antivírus szoftverüket, így védtelenek maradnak a kórokozók jelentős részével szemben. A probléma az amerikaiak nagy részét érinti: 42 százalékuknak már fertőződött meg úgy számítógépe, hogy azon volt aktív vírusirtó.

Az amerikaiak többsége alábecsüli az interneten keringő kórokozók számát, és nem frissíti rendszeren vírusirtóját – derül ki a Harris Interactive kérdőíves kutatásából, melyet a kutatócég az Eset Software megbízásából több mint 2000 18 év feletti válaszadó megkérdezésével végzett.

Míg a NOD32 antivírus rendszert gyártó Eset Software laboratóriumának adatai szerint naponta több mint 10 000 egyedi kártevő kering a világhálón, addig a válaszadók 80%-a csak tized ennyire becsüli a vírusok számát, és többségük nem fordít figyelmet antivírus rendszerének frissítésére sem.

Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók 65%-a halasztotta már el vírusirtója frissítését például azért, mert úgy gondolta, hogy az megzavarta volna abban, amit éppen csinált. Sokan gondolják azt is, hogy a vírusirtó frissítése „még várhat egy kicsit”, vagy egyszerűen nem biztosak abban, hogyan kell elvégezni azt.

Hol a hiba?

„A kutatás megmutatta, hogy az internetezők többsége hamis biztonságérzettel rendelkezik” – nyilatkozta a felmérés kapcsán Andrew Lee, az Eset vezető kutatója. A szakember szerint a nulladik napi támadások növekvő száma mellett a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük számítógépeik védelmére.

Andreas Marx, az AV-Test.org független laboratóriumának vezetője szerint az eredmények azonban azt is jelzik, hogy a vírusirtó ipar szereplői által kínált megoldások sokszor kívánnivalót hagynak maguk után. „Az, hogy a felhasználók ilyen gyakran döntenek a frissítés elhalasztása mellett, jelzi, hogy tapasztalataik szerint a vírusirtók nehezen kezelhetők, illetve a frissítés leterhelheti rendszerüket.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek