Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lejárt a globális víruskitörések ideje

Dotkom

Lejárt a globális víruskitörések ideje

A VirusBuster által most közzétett vírusjelentés szerint az idei év első félévében az online jelszavak begyűjtésére specializálódott számtalan Bayfraud trójai variáns mellett az egyéb kártékony programok okozták a legnagyobb fejfájást a biztonságtechnikai cégek számára, melyek az összes vírustámadás több mint 30 százalékáért voltak felelősek.

Az első félév vírustámadásait összegző lista élén ugyancsak a tavalyi év listavezetőjének számító
I-Worm.Zafi.B áll, mely idén több mint 30%-ot könyvelhetett el magának. A második helyen szorosan mögötte, 28,5%-kal a HTML.Bayfraud trójai áll, mely a tavalyi év során lényegesen visszafogottabb volt, és a listán csupán a 8. helyet foglalta el. A jelentés szerint 2006-ban e két széles körben terjedő és legtöbb fertőzést okozó rosszindulatú kód olyan kártevőket szorított háttérbe, mint a tavalyi év során elhíresült Lovegate.AL vagy MyDoom.R férgek, melyek 2006. első félévében a lista 8. és 11. helyére szorultak vissza és az összes támadás alig másfél százalékát tették ki. Érdekes ugyanakkor, hogy a 2004-ben megjelent Zafi.D idén az 5. helyre szorult vissza, alig több mint 1%-kal, szemben a 2005-ös évvel, amikor is a lista előkelő második helyén „büszkélkedhetett”.

Az egyéb kártékony programok 30,15%-os részaránya arra hívja fel a figyelmet, hogy számos olyan kórokozó fejtette ki kártevő hatását, melyek kártevőre vetítve kevesebb, mint 0,5%-ot tettek ki az első félév valamennyi vírustámadásából, ugyanakkor számosságukat tekintve jelentős veszélyt jelentettek. A szakértő ezért valamennyi felhasználó számára javasolja, hogy folyamatosan frissítsék víruskeresőjük adatbázisát, mert a vírusírók az elterjedtebb családok tagjait nagy gyakorisággal adják ki, versenyt futva a vírusirtókkal.

Az idei év első 6 hónapjában a vírusírók aktivitása viszonylag kiegyensúlyozott volt, bár hosszú csönd után a június számos meglepetést tartogatott. Ebben a hónapban ugyanis csak a VirusBuster három olyan jelentősebb víruskitörésről (kiemelt incidensről) számolt be, melyet közepes, vagy veszélyes vírusbesorolással látott el. Június 16-án néhány óra alatt több millió fertőzött e-mail került ki a világhálóra a Brepibot féreg újabb variánsaival, majd pár nappal később, június 21-én és 23-án a Bagle féreg és a Trojan.DL.Small.CBM trójai újabb kártékony változatai indultak rendkívül gyors terjedésnek.

Szappanos Gábor a VirusBuster vezető vírusszakértője szerint a nagyszabású, globális víruskitörések ideje lejárt, még akkor is, ha a júniusi hónap incidensei ennek némiképp ellentmondnak. Meglátása szerint a közeljövőben elsősorban a spyware és letöltő trójaiak számának drasztikus növekedése várható a többi kártékony program mérsékelt emelkedése mellett.

„A vírusíróknak már nem az érdekük, hogy minél több számítógép megfertőzésével nagy hírnevet szerezzenek maguknak, hanem sokkal inkább a több anyagi haszonnal kecsegtető kártékony programok készítése. Ilyen például a viszonylag közepes mennyiségű, távolból irányítható hálózatok (botnetek) létrehozása, melyeket aztán megfelelő díjazás ellenében bérbe adhatnak, például a spammereknek. Mivel a vírusírók elemi érdeke, hogy a víruskeresők ne ismerjék fel a kártevőiket, ezért egyre komplikáltabb programvédelmi és tömörítő eszközöket használnak, és nagy gyakorisággal fordítják újra a programokat – ezzel olyan mennyiségű kártevőt gyártanak rövid idő alatt, ami jelentősen megnehezíti a víruskeresők dolgát.” –mondta a szakértő.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés