Connect with us

technokrata

Böngészni veszélyesebb, mint levelezni

Dotkom

Böngészni veszélyesebb, mint levelezni

A legveszélyesebb kórokozók már nem az elektronikus levelekhez csatolva, hanem böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire.

A NOD32 antivírus rendszer gyártója által most közzétett statisztika a megszokott toplistáktól eltérően nem csupán az elektronikus levelekhez csatolva terjedő kórokozókat állítja gyakorisági sorrendbe, hanem azokat is, melyek HTTP protokollon keresztül, böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire. A jelentés elkészítését az Eset által alkalmazott ThreatSense.Net technológia tette lehetővé, ami nem csak a NOD32 antivírus rendszer által védett ingyenes levelezőrendszerek, hanem a felhasználók egyéni számítógépei által szolgáltatott adatokat is folyamatosan összegyűjti.

Mindennek köszönhetően világosan látszik, hogy napjainkban a legtöbb fertőzés egyszerű böngészés közben kerül a számítógépekre. A listát jelenleg vezető trójai, a Swizzor a 2006 júniusában előforduló fertőzések 6,42%-áért felelős. A kórokozó régóta ismert az internetezők előtt, de mutációs képessége segítségével ma is aktívan szaporodik. Mivel a kártevő két-három percenként – kisebb változtatásokat végezve – újragenerálja magát a fertőzött rendszeren, elméletileg lehetséges az is, hogy minden számítógépet a trójai egy új variánsa támadjon meg. Így a kártevőnek jelenleg már több mint 30 000 különböző változata ismert.

Szintén a Swizzor érdekességei közé tartozik, hogy ez a trójai nem csak e-mailekhez csatolva terjed, hanem a megfelelően módosított weboldalak meglátogatása során is – észrevétlenül – települhet a felhasználók számítógépeire. Így a mutálódó vírusok ismét rávilágítanak arra a tényre, hogy csak a heurisztikus – vagyis az előzőleg ismeretlen kórokozókat felismerő – védelemmel is rendelkező antivírus rendszerek képesek hatékony védelmet nyújtani.

A képzeletbeli dobogóra a Swizzor mellett a Brontok.B nevű féreg került fel másodikként, ami egy kiskapu létesítésével teszi lehetővé a támadó számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. Harmadik helyen a szintén már jól ismert Netsky.Q végzett, mely az egyik legelterjedtebb kártékony program a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne.

A tíz leggyakoribb júniusi kórokozó
1. TrojanDownloader.Swizzor (6,42%)
2. Brontok.B (4,86%)
3. Netsky.Q (3,11%)
4. VB.NEI (2,11%)
5. Adware.BDSearch (2,04%)
6. Rbot (1,74%)
7. Exploit.WMF (1,62%)
8. Adware.P2PNet (1,52%)
9. Hoax.Renos (1,37%)
10. Adware.Hotbar (1,22%)

A ThreatSense.Net
A NOD32 antivírus rendszer egyik sarokköve a proaktív védelmet biztosító ThreatSense technológia, melynek analitikus képességeit hasznosítja a ThreatSense.Net. A korai vírus-előrejelző rendszerként működő megoldás a gyanúsnak ítélt kódokból anonim mintát küld az Eset laboratóriumába, ahol a szakemberek így egyrészt ki tudják dolgozni a kórokozók elleni hatékony védelmet, másrészt hasznos információkat kapnak a kutatók a különböző fertőzések terjedéséről. A NOD32 által védett számítógépeket érő fenyegetésekről naponta 80 millió jelentés érkezik a ThreatSense.Net rendszerbe. Az elemzések eredménye valós időben nyomon követhető a www.virusradar.com címen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák