Connect with us

technokrata

Internet spam nélkül?

Dotkom

Internet spam nélkül?

Az internetszolgáltatókkal való szorosabb együttműködés lehet az egyik döntő tényező a spamek terjedésének visszaszorításában.

Június végén zajlott az üzenetek káros célra történő felhasználása ellen létrehozott munkacsoport (Messaging Anti-Abuse Working Group) hetedik alkalommal megrendezett közgyűlése Brüsszelben. Az internetszolgáltatók képviselőiből és hálózatüzemeltetőkből álló munkacsoport ülésen szó esett a spamek terjedési módjairól, a megelőzés módszereiről, valamint az anti-vírus gyártók és az internetszolgáltatók szorosabb együttműködési lehetőségéről is.

A találkozón a Trend Micro képviseletében Dave Rand a Trend Micro internetes tartalombiztonságért felelős részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal történő szorosabb együttműködés nagymértékben hozzájárulna a spamek számának visszaszorításához és terjedésük megelőzéséhez. Ezért is érdemes megvizsgálni, hogy az internetszolgáltatók milyen lépéseket terveznek a jövőben a levélszemét terjedésének megállítása érdekében.

A Trend Micro közzétette néhány megállapítását a spamek terjedésével kapcsolatban:
• Az internetszolgáltatók hálózatain keresztül terjedő levélszemét 35 százaléka kínai internetszolgáltatókon keresztül folyik.
• A levélszemét továbbítását 100 internetszolgáltató esetében azonosították. A regisztrált mennyiség 50 százaléka a 10 legnagyobb szolgáltatótól származik.
• A Trend Micro szerint mára a levélszemét 80 százaléka botokkal megfertőzött számítógépekről származik. A botok – olyan alkalmazások, amelyek egy felhasználó, vagy más alkalmazás ügynökeként működnek – a leggyakrabban előforduló rosszindulatú kódok, amelyek meglepően nagy számban találhatók meg az óvatlan felhasználók rendszerein. A feltört és hackerek irányítása alatt lévő számítógépek (zombik) hálózata a botnet. Napjaink egyik legsúlyosabb internetbiztonsági problémáját jelentő, számítógépek tíz- és százezreiből álló botnetek szinte bármilyen szervert lebéníthatnak egy támadás során, spamek millióit küldhetik el róluk, és illegális tartalmak tárolására is alkalmasak.

A tendencia azt mutatja, hogy a spamek fejlődésével párhuzamosan a spam-küldők nem elégszenek meg azzal, hogy kellemetlenségeket okoznak az elektronikus postafiókok elárasztásával, hanem igyekeznek a technika kihasználásával egyre több pénzhez jutni. Mivel az internet a társadalom virtuális leképezése, a kiberbűnözőket is elsősorban a pénzszerzés motiválja ugyanúgy, ahogy a valóságban a bűnözők célja is leggyakrabban a pénzszerzés.

Dave Rand szerint szükség van a spamek terjedési módjainak, és az ellenük való védekezési módszerek további elemzésére, hiszen azok ismeretében a szolgáltatók is hatékonyabban tudnák minimalizálni a hálózatukon keresztül terjedő levélszemét mennyiségét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek