Connect with us

technokrata

Cselekvési terv az információs társadalom fejlesztésére

Dotkom

Cselekvési terv az információs társadalom fejlesztésére

Magyarország i2010 Workshop.

2006. július 21-én kerül sor az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által életre hívott „Magyarország i2010” workshopra, ahol a gazdasági élet prominens személyiségei az új kormány szakmai vezetőinek bevonásával dolgoznak ki cselekvési tervet az információs társadalom és tudás-intenzív gazdaság fejlesztése érdekében.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének kezdeményezésére és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közreműködésével létrejövő workshop célja, hogy megteremtse azt a közös kiindulópontot, amelyek a gazdaságpolitikai irányok meghatározásában és a fejlesztési források allokálásában alapként szolgálhatnak, valamint hogy feltérképezze a gazdasági fejlesztés helyzetét és lehetőségeit az ikt fogyasztás és ágazat tekintetében.

A workshop elsődleges célja, hogy meghatározza az IKT szektort érintő és szükséges nemzetgazdasági, kormányzati, társadalmi és ágazati feladatköröket, valamint a következő 4 év fejlesztési irányvonalait. A workshop feladatának tekinti, hogy a korábban már több fórumon megfogalmazott és hangoztatott általános jelmondatok helyett olyan konkrét programpontokat és csapásirányokat fogalmazzon meg, amelyek operatív kiindulási pontot és javaslattervet tartalmaznak.

A magyarországi infokommunikáció jelenlegi helyzetének meghatározásánál az IVSZ Iparpolitikai Ajánlása, az ITTK 2005. évi jelentésére (KÉK Notesz) támaszkodnak a szakemberek. A workshop célja ezúttal nem elsősorban a jelenlegi problémák feltárása, hanem az azokra adott válaszok közös keresése. A workshop témái között szerepel a magyar IKT piac helyzetjelentése – mi az IKT szerepe a növekedésben, hol tart e tekintetben, Magyarország 2006-ban. Az előadók segítségével felvázoljuk, hogy hová szeretnének eljutni a következő négy évben; hogy mi lehet az IKT jelentősége a magyar nemzetgazdaság szempontjából.

A workshop bemutatja az ágazat lehetőségeit, ezen belül a II. Nemzeti Fejlesztési Terv részeként a tudásalapú gazdaság fejlesztésének jelentőségét; milyen beruházási és fejlesztési lehetőségei vannak az IKT ágazatnak, ehhez milyen költségvetési lehetőségek adottak. A workshop arra is keresi a választ, hogy a VEGOP adta lehetőségek miként befolyásolják a belső fogyasztást és az IKT eszközök felhasználást. Szó esik majd a szektor munkaerőpiacra gyakorolt hatékonysági és termelékenységi hatásáról, exporttermelő és erősítő, belföldi kereslet növelő szerepéről is.

A piac és a kormány prominens személyiségei beszélnek a hozzáférés lehetőségeiről, a szélessáv szükségességéről, a szabályozás meglévő kereteiről, a közháló bővítésének szükségességéről, az elektronikus közigazgatás és kereskedelem teljes kialakításának fontosságáról, valamint a digitális írástudás és a megosztottság leküzdésének jelentőségéről. A szakértők által közösen kidolgozott javaslattervek és rövidtávú programok a workshop után összegezésre kerülnek, amit a kormányzat kap kézhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák