Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az új, adatbázisokban kutakodó féreg semlegesítése

Dotkom

Az új, adatbázisokban kutakodó féreg semlegesítése

A Peerbot.B egy olyan új féreg, ami P2P programokon keresztül terjed azáltal, hogy olyan névvel másolja be magát a felhasználók megosztott mappáiba, melyet általában játékok crackjei és más alkalmazások használnak.

A Peerbot.B nevű féreg több, rosszindulatú folyamatot indít be azokon a számítógépeken, amiket megfertőz. Ez az újfajta féreg e-mailek és P2P programok útján terjed, és képes mindvégig rejtőzve maradni, miközben több olyan folyamatot futtat le a gépeken, amelyek azok rendszereinek biztonsági szintjét csökkentik. Képes információkat szerezni az SQL szerverről és a MySQL adatbázisokból, ezzel tulajdonosát megbízható adatokkal látja el, amiket aztán akár törvénybe ütköző módon is felhasználhatnak. Képes továbbá távoli asztal kapcsolatot létesíteni a megfertőzött számítógépen annak érdekében, hogy például „spameket” küldjön.

Más, e-mailekben terjedő férgekhez hasonlóan a Peerbot.B is úgy terjed, hogy a P2P programok megosztott mappáiban sok olyan fájlt hoz létre, melyek hasonlítanak közismert alkalmazások, vagy játékprogramok crackjeinek nevére. Mikor más felhasználók keresést hajtottak végre a P2P programban, a legelőször megfertőzött felhasználó fájljai is szerepeltek a találatok között.

Amint a féreg a számítógépre telepedik, olyan alkalmazások hosszú sorát állítja le, melyek antivírus programokkal állnak kapcsolatban, valamint olyanokat is, amelyek rendszerkezelő eszközöket felügyelnek. Ezután úgy változtatja a Windows beállításait, hogy megakadályozza a biztonsági weboldalak elérését. Ezek közül a lépések közül mindegyik arra irányul, hogy a fertőzött számítógép biztonsági szintjét csökkentse, és ezáltal sebezhetővé tegye azokat a rosszindulatú kódokkal, valamint az azokat felderítő programokkal szemben, továbbá megakadályozza magának a féregnek az eltávolítását is.

A Peerbot.B olyan, álcázott hozzáférési pontot hoz létre a felhasználó számítógépén, ami lehetővé teszi, hogy az „bot”-tá alakuljon át, és így a támadó által távolról vezérelhetővé váljon. Ezenkívül a féreg felkutatja a számítógépen található SQL Server és MySQL adatbázisokat is, és az azok által tartalmazott adatokat, valamint a számítógép IP címét e-mailben elküldi a féreg tulajdonosának.

Luis Corrons, a PandaLabs igazgatója szerint, „a Peerbot.B-hez hasonló férgeket, melyek kikapcsolják a rendszer biztonsági mechanizmusait, nehéz felkutatni és semlegesíteni, mert azok megpróbálnak a lehető legtovább láthatatlanok maradni azért, hogy végezni tudják a szabályozó és adatlopó feladatukat. Az ilyen, és ehhez hasonló veszélyforrások a klasszikus vírusirtó megoldások proaktív technológiákkal való kiegészítését igénylik, melyek képesek felderíteni és semlegesíteni ezen veszélyeket.”

TruPrevent Technológia észlelte és blokkolta a Peerbot.B tevékenységeit, ennek következtében nincs szükség mintát venni a fertőzött számítógépből a féreg azonosításához. E technológia felhasználói már akkor védettek voltak ez ellen az új típusú fenyegetés ellen, amikor az felbukkant.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés