Connect with us

technokrata

Tovább folytatódik a pénzmosás elleni küzdelem

Dotkom

Tovább folytatódik a pénzmosás elleni küzdelem

A törvényi szabályozások már az Európai Unióban is komoly kihívások elé állították a pénzintézeteket.

A márciusi pénzmosás elleni konferencián a pénzügyi szektor kockázatkezelő szakemberei értekeztek a pénzmosás elleni küzdelem legújabb trendjeiről. A szakmai rendezvény elsősorban a közép- és kelet-európai régióra fókuszált.

Függetlenül attól, hogy elhanyagolhatóan kicsi bűncselekményekből, vagy nagy volumenű drogkereskedelemből, esetleg fegyvercsempészetből származik a pénz, a pénzmosás illegális tevékenység, amelyre fényt kell deríteni. A nyomozó hatóságok feladata a törvénytelen cselekményre utaló összegek nyomon követése és a bűnözők leleplezése, azonban óriási szerep hárul a pénzintézetekre, hiszen a felderítés költséges feladatként napi szinten jelen van a bankok életében. A leghatékonyabb eszközök használatát eddig elsősorban a megtérülés indokolta, ma már azonban a szigorú törvényeknek való szabályozói megfelelés is szükségessé teszi a pénzmosás elleni erőteljes fellépést támogató informatikai eszközök alkalmazását.

A témában ez év márciusában a SAS kezdeményezésére konferenciát rendeztek Bécsben a „Pénzmosás elleni küzdelem és vállalati kockázatkezelés az új világrendben” címmel. A konferencia elsősorban az ún. feltörekvő piacokra fókuszált, így a kelet-közép-európai országokra. Ezek a régiók azért lettek kiemelt jelentőségűek, mert az amerikai szabályozást követve az Európai Unió 2005 decemberében deklarálta az Európai Pénzmosás Elleni direktívát, amely 2007 januárjában lép majd életbe.

Ian Angell, a London School of Economics professzora szerint: „A gyanús tranzakciók felderítése egyáltalán nem olyan egyszerű, ahogy azt a törvényalkotók elképzelték. Az Egyesült Királyságban eddig összesen 40 millió euró tisztára mosását leplezték le, ennek költsége azonban több mint tízszeresére rúgott.”

A pénzmosás felderítésekor tehát nem feltétlenül a költségek játsszák a döntő szerepet, hiszen a bűnözés a bankok számára adottság, megakadályozása számukra szükségszerű. A feketepénz nemzetközi áramlása ugyanis árthat a pénzügyi szektor hírnevének és stabilitásának.

Tor Ivar Mysen Norvégia egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, a DnB NOR csalásfelderítési osztályának vezetője szerint: „A bizalom különösen fontos a bank szektorban. Egyetlen bank sem engedheti meg magának, hogy megszegje a szabályokat- nem csak a lehetséges szankciók, hanem elsősorban a hírnév sérülése miatt.”

Tor Ivar Mysen elmondta a konferencián, hogy a bankok főként az új törvényi szabályozások miatt vezetik be, illetve fejlesztik pénzmosás elleni rendszereiket, anélkül, hogy ROI-t (a befektetés megtérülését) várnának el a szoftverbeszerzéstől. „Éppen ezért mi olyan megoldásokat javasolunk ügyfeleinknek, amelyekkel valamilyen hasznot érhetünk el.”

Ilyen hasznot jelenthet a hatékonyság mellett a gyanús ügyeletek rugalmas és gyors felderítése. A hatékonyság azért fontos, mert a gyanús ügyletek megállapításakor csak a valóban pénzmosást rejtő magatartás kiszűrése teszi indokolttá a további vizsgálatokat. A gyanús tranzakciók túlzottan nagy száma ugyanis hátráltatja a nyomozóhatóságok munkáját.

Rugalmasságra azért van szükség, mert a csalók gyorsan kiismerik a rendszereket, és megtalálják azokat a réseket, amelyek lehetővé teszik, hogy ne akadjanak fent a szűrőn. A bűnözők utolérésében legmeghatározóbb paraméter mégis a gyorsaság. Mindezek együttese teszi költséghatékonnyá a pénzmosás elleni alkalmazásokat.

A temérdek mennyiségű adat elemzéséhez, a hatékonyság, a rugalmasság és a gyorsaság biztosításához az egyszerű szoftverek már nem elegendőek. Üzleti intelligencia megoldásokra van szükség.

A konferenciát támogató SAS áprilisban továbbfejlesztett pénzmosás-elleni megoldásával is hozzájárul ahhoz, hogy a bankok sikeresen felvegyék a harcot a bűnözés ellen.

A SAS Anti-Money Laundering szoftver a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatócsoportja, a HSBC munkáját is segíti. A vállalat a szoftverrel támogatott hatékony csalásfelderítésért átvehette a SAS Enterprise Intelligence 2006 díjat. Az elismerést a vállalat nevében George Lennox, a HSBC Group Credit and Risk üzletágának igazgatója vette át. „A várakozásainkat felülmúló projektet az idő és költségkorlátok betartásával adtuk át” – fejtette ki Lennox. „Észleli a csalást, és hatszor gyorsabb, mint az eddigi megoldások.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek