Connect with us

technokrata

Kánikulai hír: a Siemens felére csökkenti a légkondicionálók fogyasztását

Dotkom

Kánikulai hír: a Siemens felére csökkenti a légkondicionálók fogyasztását

Az ipari országokban a felhasznált elektromos energia kétharmadát hajtások fogyasztják, ennek felét pedig a hűtőgépek motorjai.

A Siemens olyan frekvenciaváltót fejlesztett ki, amely az épület-automatizálásban használt szivattyúk és ventillátorok áramfelvételét akár 50%-kal is csökkenti. A Siemens Building Technologies ágazatának SED2 típusú inverterével a motorok fordulatszámát – és így energia-felvételét – szabályozzák, ahelyett, hogy a ventillátorok által szállított légmennyiséget „fojtanák” szelepek segítségével. Az energia-megtakarítás révén az új megoldás beruházása legtöbbször néhány hónapon belül megtérül.

Az ipari országokban a felhasznált elektromos energia kétharmadát hajtások fogyasztják, ennek felét pedig a hűtőgépek motorjai. Ennek az az oka, hogy a kondik szivattyú- és ventillátor-motorjai folyamatosan teljes fordulatszámon pörögnek, hiszen a hűtőteljesítményt az áramló légmennyiség mechanikai változtatásával szabályozzák. A működési idő legnagyobb részében viszont nincs szükség a teljes beépített hűtőteljesítményre, így potenciálisan igen sok energiát meg lehet takarítani. Az SBT SED2 EasySave szoftverjével pontosan ki lehet számítani előre, hogy mennyivel kevesebb a változtatható fordulatszámú hajtások fogyasztása az állandó fordulatszámúakéhoz képest, és mindjárt a pénzbeli megtakarítást is kiszámolja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle