Connect with us

technokrata

Kémprogram használat vádjával beperelték a Microsoftot

Dotkom

Kémprogram használat vádjával beperelték a Microsoftot

A redmondi óriáscéget 2006. június 26-án az általa alkalmazott, hírhedt Windows Genuine Advantage (WGA) program miatt citálták a Seattle-i Kerületi Bíróság elé.

A Windows XP eredetiségét ellenőrző eszköz adatokat gyűjt és továbbít a felhasználó számítógépéről arra vonatkozóan, hogy az nem másolt Windows operációs rendszert futtat-e. A bírósági kereset állítása szerint a WGA-program megsérti Kalifornia és Washington állam fogyasztóvédelmi törvényeinek a kémprogramok elleni cikkeit azáltal, hogy hardver- és szoftverinformációkat küld a Microsoft szervereinek. E törvények meghatározása szerint a WGA-kód kémprogramnak minősíthető, mert kéretlenül települ fel a számítógépre és titokban az azon tárolt adatokat gyűjti össze.

A helyzetet bonyolítja, hogy felbukkant egy olyan károkozó, mely a WGA-ra hasonlít, ám valójában egy féreg, ami az AOL Instant Messengeren keresztül terjed. A felhasználók egy része a WGA kifelé irányuló kommunikációját olyan szoftveres tűzfal segítségével blokkolja, mint amilyen például az Outpost Firewall Pro, mely biztosítja a program-összetevők ellenőrzését.

Jól jellemzi az eset kapcsán feléledt felhasználói tiltakozás mértékét, hogy már léteznek olyan – természetesen nem a Microsoft által fejlesztett – alkalmazások, melyeket a WGA eltávolításának céljából hoztak létre. Ezek egyike például Download adatbázisunkból is letölthető.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle