Connect with us

technokrata

Súlyos energiagazdálkodási hiba a notebookokban – megoldva

Dotkom

Súlyos energiagazdálkodási hiba a notebookokban – megoldva

A minap megoldás született arra a hibára, mely az új noteszgéptulajdonosokat sújtotta.

Január legvégén számoltunk be arról, hogy a mobil Core processzorok debütálásával egy komoly hiba is felbukkant: a két processzormagos kialakítású konfigurációk adott körülmények között jóval gyorsabban „megehetik” az akkumulátorban tárolt energiát, mint kellene. A Tom´s Hardware Guide egy tesztje során fedezte fel az erőforrás-zabáló hibát. Az Intel akkori közlése szerint a problémát egy Microsoft driver, azaz meghajtóprogram okozta – erről állítólag a szoftverfejlesztő már jó ideje tudott (a THG közlése szerint legalább 2005. július 12-e óta, ekkor vált ugyanis a Microsoft partnerek számára elérhetővé a KB899179-es Knowledge Base cikk, amely ismerteti a jelenséget), ám az a nyilvánosság előtt egészen január végéig rejtve maradt.

Visszatérve a THG tesztjére: kiderült, hogy a hiba okát a Napa kódnevű chipkészlet körül kell keresni. A müncheni szakemberek – a Microsofttal való konzultáció után – kiderítették, hogy a déli híd ICH7-M verziója és a Microsoft ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) drivere közötti kommunikáció okozza a megnövekedő energiafelhasználást. Azaz, ha egy 2.0-s USB eszközt csatlakoztatunk egy „napás” noteszgéphez, és így használjuk a hordozható számítógépet, akkor az jóval rövidebb ideig lesz működőképes. A THG tesztje szerint egy Sonoma (a Centrino második generációjához tartozó) laptop mindössze 17 perccel rövidebb ideig működőképes egy csatlakoztatott USB eszközzel, míg a mobil platform harmadik változata hasonló paraméterek esetén 76 perccel (!) rövidebb ideig bírta.

Időközben kiderült, hogy a hardverrel valóban minden rendben van, a valódi ludas a Windows XP SP2-es javítócsomagja. A Microsoft pedig a múlt héten végre volt olyan kegyes, és kiadta a szükséges javítást. Így már az előírtaknak megfelelően térhet nyugalmi (idle) állapotba a processzor, ha nem használja a rendszer – ezzel megoldódott mind az üzemidő növekedésének, mind a nagyobb melegedésnek a problémája.

A Microsoft kihangsúlyozta, hogy a patch az egyedi hibákat nem orvosolja, csak az ACPI drivert javítja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák