Connect with us

technokrata

Small is beautiful: PC-parkok mobilizációja

Dotkom

Small is beautiful: PC-parkok mobilizációja

Tovább folytatódik a magyarországi cégek PC-parkjának mobilizációja, és az elmúlt évben a kéziszámítógépek száma is jelentősen emelkedett.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatainak tanúsága szerint a 2006-os év elején a legalább tíz alkalmazottat foglalkoztató vállalatok között a hordozható számítógéppel rendelkező szervezetek aránya elérte az 50 százalékot.

Erősítő mikrovállalatok
Hordozható eszközzel a hazai vállalatok közül tavaly megközelítőleg 43 ezer, idén már 67 ezer társaság rendelkezett. Az elterjedtség jelentős mértékű növekedéséhez leginkább a mikro- és kisvállalatok beszerzési kedve járult hozzá – mutatnak rá a BellResearch elemzői. A penetrációs index – a magas, 95 százalékos ellátottságú nagyvállalatok kivételével – valamennyi méretszegmensben javult.

A korábbi trendeknek megfelelően a legdinamikusabban az 1-9 főt foglalkoztató vállalkozások mutatói nőttek: itt egy év alatt közel másfélszeresére, 17-ről 25 százalékra emelkedett az ellátottság.

Több mint 40 százalék
A Jelentés eredményei szerint a hordozható PC-k teljes állománya 2006 elején megközelítette a 160 ezer darabot. A mikrovállalati szegmens egyre erősödő piaci súlyát jól mutatja, hogy részesedése a 2005-ös 36 százalékkal szemben idén már meghaladja a 40 százalékot.

Bővülés és struktúraváltás
Az asztali PC-khez viszonyítva jóval meredekebb felfutású laptop-piac dinamizmusát a hordozható számítógépekhez kapcsolódó előnyök egyre szélesebb körű elismerése biztosítja: a rugalmasság, az alkalmazások telephelyen kívüli használata, a távoli kapcsolódás igénye a vállalati rendszerekhez és az Internethez mind ebbe az irányba hatnak.

A vállalati beszerzések alakulása a mobilitás iránti igény növekedését jelzi, hiszen míg 2005 elején a teljes PC-állományon belül 10 százalékot tett ki a hordozható eszközök aránya, addig 2006 elején ugyanez az arány 13 százalékra tehető, 2006 végére pedig 14-15 százalékra nőhet – hangsúlyozzák a BellResearch elemzői. Az egyre erősödő igények mellett – különösen a mikrovállalati szegmensben – a hordozható eszközök árának folyamatos mérséklődése szintén pozitívan befolyásolja a penetrációs mutatók alakulását.

A hordozható PC-k piaca nem csupán méretében, de belső struktúrájában is jelentős átalakuláson megy keresztül. A korábbi márkapreferenciák megváltoztak, néhány, azelőtt kevésbé jelentős gyártó komoly részesedésre tett szert. A magasabb árkategóriájú gépek arányának csökkenése, a hordozható számítógépek árának mérséklődése azt eredményezte, hogy 2005 folyamán a laptopok vonatkozásában jelentősen csökkent a vállalatok egy eszközre fordított kiadásainak nagysága.

Small is beautiful
A 2005-ös beszerzések volumene alapján a kéziszámítógépek, PDA-k állománynövekedése is igen intenzív: a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatokat vizsgálva az eszközök száma a tavalyi év során összesen mintegy 54 százalékkal bővült – derül ki a Jelentésből. Összességében a vállalati piacon 2006 elején megközelítőleg 27 ezer darab kéziszámítógép volt használatban, ám a piaci trendeket figyelembe véve a növekedés dinamizmusa tovább emelkedhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom