Connect with us

technokrata

Ingyen zenék egyenesen a kiadótól – lezárult a tavalyi év botránypere

Dotkom

Ingyen zenék egyenesen a kiadótól – lezárult a tavalyi év botránypere

A Sony audió CD-ken alkalmazott rootkitje miatti peres eljárásban nemrég döntés született.

Többször írtunk már arról, hogy tavaly ősszel robbant ki az a botrány, aminek kapcsán kiderült, hogy már 2005 elejétől rootkittel fertőzött CD-ket forgalmaz a piacon a Sony. A digitális kártevő a felhasználó értesítése nélkül feltelepült a számítógépre, és megakadályozta, hogy a jogvédett tartalmakat lemásolhassa (még ha ez csak biztonsági másolat készítésének céljából is történt volna). Emellett titkos kommunikációt folytatott a Sony szervereivel a felhasználó zenehallgatási szokásairól is, ráadásul, mivel speciális rejtőzködő technikát alkalmazott, ezért az antivírus és spyware-szoftverek sem vették észre sokáig.

Nagy felhasználói felháborodás követte az eset kipattanását, a Sony gyorsan ki is adta azt a patch-et, ami eltávolította a rendszerből a rootkitet. Ez azonban nem sikerült valami fényesen, mert ugyan a digitális élősködő eltűnt a rendszerből, egy hatalmas biztonsági rést hagyott maga után. A második foltozás már megoldotta ezt a problémát, időközben azonban a multinacionális vállalatnak dollármilliókra rúgó perekkel kellett szembenéznie szerte a világon.

A Sony fizet

Nos, a múlt héten lezárult a jogi vita, legalábbis az Egyesült Államokban. A több mint 15 külön eljárást New Yorkban „konszolidálták”, azaz egy kalap alá vonták – az ügyet vezető szövetségi bíró pedig nemrég meghozta a végső döntést. Eszerint bárki, aki vásárolt a fent említett CD-kből, kártérítést érdemel. Méghozzá igencsak busásat: egyrészt a vállalatnak biztosítania kell számára egy nem védett csere-CD-t, ingyenes dalletöltési lehetőséget az általa megvásárolt albummal kapcsolatban, illetve további pénzbeli kárpótlásra is számíthat.

Ezenfelül a Sony-t továbbra is eltiltották a botrányt kavaró másolásvédelmi eljárás alkalmazásától. A 2007 végéig érvényben levő megállapodás szerint a multinacionális vállalatnak számos lépést kell megtennie, mielőtt új másolásvédelmi szoftvert helyezne el termékein. Ezek egyike, hogy a szoftvert el kell küldenie független biztonsági szakértők számára, akik átnézik és véleményezik azt.

A vállalat minden feltételt elfogadott és nem kíván fellebbezni, adta hírül a CNET. Kálváriája azonban a fentiek ellenére még nem ért véget, mert a Texas-i államügyész és az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) külön eljárásokat kezdeményezett a kiadócéggel szemben. Valószínű, hogy ezen ügyek is hasonló megállapodással zárulnak majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp