Connect with us

technokrata

Személy, esemény, elhangzott mondat is visszakereshető

Dotkom

Személy, esemény, elhangzott mondat is visszakereshető

A média jövője IT-szemmel.

„A digitális médiával kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacán robbanásszerű nyitás várható a közeljövőben” – hívta fel a figyelmet a Média Hungary konferencián Szamosvári György, az IQSYS Informatikai Rt. telekom/média értékesítési vezetője. A cég a konferencián egy olyan rendszert mutatott be, amely egy fénykép, vagy hangminta alapján képes visszakeresni a digitális archívumban a korábbi előfordulásokat.

Nem véletlen, hogy a hazai médiavilág legrangosabb eseményének, a Tihanyi Média Hungary 2006 konferenciának fő témája a digitális átállás, a digitális szolgáltatás volt. Ma számtalan szakember foglalkozik a digitális műsorszolgáltatás társadalmi, fogyasztói, jogi-szabályozási aspektusaival. Ezek mellett azonban nem elhanyagolhatóak a digitális műsorszolgáltatás bizonyos technikai kérdései, fejlett informatikai megoldásai. „Ma Magyarországon ugyanis még sem a helyzet, sem az alkalmazott megoldások nem triviálisak” – hangoztatta Szamosvári.

A digitális műsorszórás ma még csak nyomokban, illetve kísérleti jelleggel működik hazánkban, de a törekvések erőteljesek, annál is inkább, mert egy uniós jogszabály szerint az analóg műsorszórást legfeljebb 2012-ig lehet folytatni Európában. Addigra ki kell alakítani a vevő és a szolgáltatói oldal technológiai hátterét, a jogszabályi környezetet és még számtalan egyéb feltételt. Ez a folyamat egyelőre ott tart, hogy a jogalkotók elkezdtek foglakozni a problémával. A közszolgálati televíziónak már létezik próba jellegű digitális mutációja, valamint a T-Online is elindította internetes tévéadás kísérleteit. A fentiekből is látszik, hogy a digitális médiával kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacán robbanásszerű nyitás várható a közeljövőben.

Az IQSYS egy olyan szoftvermegoldást mutatott be a konferencián, amely a digitális tartalmakat, tv-rádió csatornákat real-time analizálja, azokból intelligensen kinyeri az információkat (arc, hang, inzertek, feliratok felismerése stb.), különböző formátumokban digitálisan archiválja, majd szöveg, vizuális, vagy audio keresési információk alapján képes a korábbi előfordulásokat megtalálni. Például egy adott sportoló, politikus, vagy akár épület fotójával keresést indítva az eltárolt tartalmakban, a szoftver megtalál minden korábbi előfordulást. Ugyanez audio file-okkal is igaz, fel lehet kutatni az örömóda nyitódallamát, vagy akár egy politikus hangját. Vissza lehet keresni egy elhangzott mondatot is, sőt nem csak szó, hanem fogalom alapú keresésre is alkalmas. Ezen kívül a rendszer 70-80 százalékos pontossággal, real time képes 8-10 nyelvre lefordítani és elmenteni az éppen futó műsort.

Talán mondani sem kell, hogy ez mit jelenthet majd az audiovizuális archívumoknak, valamint a hírtelevíziók, vagy sportműsorok adásait feldolgozó szolgáltatók számára.

Amerikában a fenti szoftver felhasználásával már működik nyilvános weboldal, ahol a felhasználó 40 csatorna anyagából műsorrészleteket is visszakereshet, de ezt a rendszert használja a CNN, BBC és több titkosszolgálati szerv is. Egy ilyen program alkalmazása néhány éven belül minden televízió számára elengedhetetlen lesz.

„Az IPTV egy dinamikusan növekvő felhasználási terület, ahol a felhasználók egy set-top-box-on keresztül (ez egy műholdvevőhöz hasonló „doboz”, ami a hagyományos TV készüléket is alkalmassá teszi a digitális, IP alapú műsor vételére) vezérelhetik a rendszert. Így a felhasználók képesek lesznek kedvenc műsoraik bármilyen időben történő visszajátszására, az „élő” adás megállítására. Ilyen megoldást tesztel a T-Online is, és biztos, hogy a többi kábel, illetve internet szolgáltató sem vár vele sokáig” – véli a szakember. Ma már a különböző műsorszolgáltatási módok konvergenciája elfogadott, és lassan itthon is valósággá válik. Ez derült ki a konferencia előadásaiból, de ugyanezt erősíti meg a piac érdeklődése is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp