Connect with us

technokrata

Kémprogramok slágerlistája

Dotkom

Kémprogramok slágerlistája

A leggyakrabban előforduló reklám-, trójai, és rendszerfigyelő programok tízes listája nemrég vált hozzáférhetővé magyarul is.

A Spy Sweeper kémprogram-védelmi megoldás fejlesztője, a Webroot Software rendszeresen közzéteszi az előző időszakban leginkább elterjedt kémprogramok listáját. Eszerint az elmúlt időszakban a reklámprogramok közül a felhasználóknak a legtöbb „örömet” a 180search Assistant (más néven: Zango), a GAIN és a Hotbar okozta. A 180search Assistant a felhasználót egy adott hirdető weboldalára irányítja át. A GAIN Common Components (közös összetevők) a GAIN hirdetési hálózat reklámszoftver-összetevői. Többnyire ingyenes szoftverekkel együtt, azokkal összekapcsolva terjednek. A HotBar olyan eszköztár, amely kétféle verzióban terjed: az ingyenes változat reklámprogramokkal együtt tölthető le és előugró (pop-up) ablakokat jelenít meg. A fizetős verzió ezzel szemben nem tartalmaz adware-t és nem bombázza pop-up ablakokkal sem a felhasználót.

A trójaiak közül legelőkelőbb helyen a Zlob, a p2pnetwork (más néven: bafepi9f) és a Matcash végzett. Mind a Zlob, mind pedig a Matcash olyan letöltő program (downloader), ami további kártevőket gyűjt össze az internetről és telepít a számítógépre. A p2pnetwork trójai segítségével egy hacker korlátlan hozzáférésre tehet szert a fertőzött számítógéphez, amikor az az internethez kapcsolódik.

A rendszerfigyelők három dobogósa a SpyGraphica, a PC-Controller és a Perfect Keylogger volt. A SpyGraphica a megtámadott számítógép minden tevékenységét figyelemmel kíséri és elmenti egy naplófájlba, későbbi hozzáférés céljára. Ehhez hasonlóan a PC-Controller is titokban nyomon követi a felhasználó minden számítógépes tevékenységét. A Perfect Keylogger a meglátogatott weboldalakat, billentyűleütéseket és egérkattintásokat naplózza.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin