Connect with us

Hirdetés

technokrata

MAC OS X: a rosszindulatú szoftverek új szeme fénye?

Dotkom

MAC OS X: a rosszindulatú szoftverek új szeme fénye?

A McAfee Avert Labs szerint a MAC OS X egyre gyakoribb célpontja a rosszindulatú szoftvertámadásoknak.

„Sokan hiszik azt, hogy egy Apple operációs rendszer használata már önmagában a védelem egy formáját jelenti, mivel ők így kevésbé fogékonyak a rosszindulatú szoftverekre, mint a Windows-t használók” – mondja Stuart McClure, a McAfee globális fenyegetésekkel foglalkozó részlegének vezető alelnöke – „És bár a Mac operációs rendszerét megcélzó fenyegetések száma alacsony, az Apple-termékek használata önmagában nem biztosítja, hogy gépünk láthatatlan maradjon a rosszindulatú programok elől; a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük a biztonságra, hiszen az adaptivitási ráta az egekbe szökik és az Apple operációs rendszerei ellen indított támadások is növekvőben vannak.”

A kutatás legfontosabb eredményei
• 2003-ról 2005-re a sérülékenységek észlelési rátája az Apple Mac OS platform esetében 228%-kal növekedett, szemben a Microsoft termékeinél mutatott csupán 73%-os növekedéssel.
• Mint azt a legutóbbi patch-eik is mutatják, az Apple Mac OS platform ugyanolyan sérülékeny a célzott rosszindulatú szoftvertámadásokkal szemben, mint az egyéb operációs rendszerek.
• Az Apple fogyasztói termékekkel elért sikerei, valamint az ebből eredő megnövekedett ismertsége arra fogja ösztönözni a biztonsági szakértőket és a hackereket, hogy a Mac operációs rendszerét, valamint az Apple egyéb termékeit – mint az ITunes és az iPod – vegyék célba.

A növekvő népszerűség teszi célponttá az Apple-t
Bár a Microsoft jelentős piaca teszi platformját a hacker-sztársághoz vezető út kedvelt platformjává, és az Apple ügyfélbázisa még nem nyújt túlzottan vonzó célpontot a profit-motivált hivatásos malware-készítőknek, a McAfee arra figyelmezteti az Apple felhasználóit, hogy ne legyenek túlságosan elbizakodottak biztonságukat illetően. Az Apple legutóbbi döntése, miszerint Intel mikroprocesszorokat használ az új Mac-ekben, tovább fogja növelni a cég ismertségét és így felhasználói is egyre inkább reflektorfénybe fognak kerülni; amint az Apple Macintosh számítógépek megvetik a lábukat a PC-k piacán – népszerű iPod és iTunes termékeik révén -, a McAfee szerint a hackerek digitális „álkulcsaikat” egyre inkább a Mac OS X-ek felé fogják irányítani.

Problémát jelent a rosszindulatú kódok hozzáférhetősége
Az Apple a rosszindulatú szoftverevolúció korai szakaszaiban járhat, ahol a rosszindulatú kódokat (exploits) kísérletezésből, a szerző technikai jártasságának bizonyítékaként, illetve hírnévszerzés céljából írják. A McAfee szerint ez az ösztönzés, együttesen azon ténnyel, hogy az Apple exploit kódjai könnyen hozzáférhetők az Interneten, a Mac-et nyílt célponttá teszik a rosszindulatú szoftvertámadások számára. Bár az OS X-et megcélzó vírusok mennyisége relatív alacsony volt 2004 januárja óta, a McAfee Avert Labs jóslata szerint a Macintosh sérülékenységeinek növekvő száma egyre több és több tehetséges hackert fog vonzani a következő és az azt követő években.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés