Connect with us

technokrata

Taroltak a hölgyek az idei Intel ISEF-en

Dotkom

Taroltak a hölgyek az idei Intel ISEF-en

Az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásárán több mint 4 millió dollár értékű ösztöndíjakat nyertek a fiatal tudósok és feltalálók.

Három ifjú tudós egyenként 50.000 dolláros ösztöndíjat nyert az idei Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásáron (International Science and Engineering Fair – Intel ISEF) elért legjobb teljesítményért. Az Intel ISEF 47 ország közel 1.500 tanulójának ad teret találmányaik, felfedezéseik bemutatására.

Az Indianapolisban rendezett idei ISEF-en három amerikai lány nyerte el a legrangosabb díjat. A Mississippi állambeli Starkville-ból érkező, 16 éves Madhavi Gavini egy új eljárást fejlesztett ki, amely elpusztítja a halálos fertőzést okozó baktériumot, a pseudomonas aeruginosa-t. Ez a baktérium másodlagos fertőzést okoz főként a rákbetegeknél, AIDS betegeknél és a súlyos égési sérülésben szenvedőknél, akiknek immunrendszere legyengül.

A 17 éves coloradói Meredith MacGregor tanulmánya szerint, ha összerázunk valamilyen szemcsés anyagot, akkor a legnagyobb kerül legfölülre éppúgy, mint a brazil dió a többi dióval keverve. E hatásnak a megértésében az egyik legjelentősebb implikáció a gyógyszerészeti alapanyagok alkotórészeinek keveredésében rejlik – ez a folyamat biztosítja a különböző sűrűségű darabok emberi fogyasztásra alkalmas arányú kombinációját. A hatás a természeti jelenségekben is érvényesül, mint például földcsuszamlások esetén.

A Pennsylvania-i Hannah Wolf, aki 16 éves a Utah államban található Grand Staircase-Escalante National Monument természeti örökség domborzatát vizsgálta, amelyet ősi földrengések formáltak. Megpróbálta meghatározni a földrengések epicentrumait és azok hatását. A vizsgált terület képződményeit feltérképezte, lefotózta, hogy analizálhassa a domborzat jellemzőit, a földrengések intenzitását és irányát és azt a távolságot, amennyit elmozdultak. Annak a megértése, hogy hol merül fel a legnagyobb kár, a tudósokat sokkal pontosabb méréshez és előrejelzéshez segítheti.

Az Intel elnöke, Craig Barrett szerint óriási megtiszteltetés, hogy megismerkedhetnek a tehetséges fiatalokkal, akik elhivatottak és nagyon lelkesek. „Az ifjú tudósok és feltalálók új generációja egészen biztosan talál megoldást a globális problémákra és megváltoztatják a világot” – tette hozzá.

Ami a kelet-közép-európai régiót illeti, az idei ISEF több szempontból is áttörő jelentőségű volt. Magyarország és a Cseh Köztársaság mellett idén először delegált fiatal tudóst Szlovákia és Románia, Észtország pedig megfigyelői státuszban volt jelen. Craig Barrett személyesen üdvözölte az újonnan résztvevőket. A régióból rekordszámú tanuló, összesen 14 vett részt az indianapolisi megmérettetésen. A tavalyi háromhoz képest idén már öt Intel ISEF társult versenyt rendeztek Kelet-Közép-Európában a tudóspalánták számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek