Connect with us

technokrata

Diplomáciai csatározások a digitális frekvenciákért

Dotkom

Diplomáciai csatározások a digitális frekvenciákért

A digitális televíziózásra történő átállás a jelentős sávszélesség-megtakarítás mellett a szolgáltatások bővülését is lehetővé teszi.

2006. május 15-én elkezdődött Genfben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Rádiótávközlési Értekezlete (RRC-06), amelynek célja egy új nemzetközi megállapodás létrehozása a földfelszíni digitális műsorszórásra használt frekvenciákról. A négyhetes értekezlet keretében véglegesítendő megállapodás alapvető feltétele az analóg televíziózásról és rádiózásról a digitális műsorszórásra való átállásnak, s az ülés által kidolgozandó megállapodás évtizedekre meghatározza az egyes országok számára rendelkezésre álló csatornák helyét és számát.

A digitális televíziózásra történő átállás a jelentős sávszélesség-megtakarítás mellett a szolgáltatások bővülését is lehetővé teszi.

Az RRC-06-on Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter vezetésével magyar küldöttség vesz részt. Digitális televíziózás céljára magyar részről 6-8 országos lefedettséget biztosító sávot szeretnénk elérni, amelyek már a ma elterjedt kódolási eljárással is egyenként öt televízió csatorna átvitelét teszik lehetővé.

A küldöttségnek – Magyarország földrajzi helyzete miatt – számos további kétoldalú tárgyalás keretében kell biztosítania, hogy a megfelelő frekvenciák hosszú távon Magyarország rendelkezésére álljanak anélkül, hogy a szomszédos országok adásai zavarnák a hazai műsorszórást.

Kovács Kálmán Genfben külön megbeszélést folytatott a szervezet főtitkárával, aki egyik főszereplője az ENSZ által az információs társadalom fejlesztése érdekében elindított folyamatnak. A megbeszélésnek külön aktualitást ad, hogy az ENSZ döntése értelmében az idei évtől május 17-e az Információs Társadalom Világnapja lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák