Connect with us

Idén újra Intel tudományos olimpia

Dotkom

Idén újra Intel tudományos olimpia

Fiatal tudósok versenyeznek az Intel 4 millió dolláros összdíjazású nemzetközi diákversenyén, az ISEF-en.

Idén a világ 47 országából, közel 1.500 fiatal tudós és feltaláló száll versenybe az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Vásárán (International Science and Engineering Fair – Intel ISEF), amely összdíjazása eléri a 4 millió dollárt.

A tudományos olimpián résztvevő diákok olyan pályázatokkal érkeznek, amelyek a tudomány kiemelt problémáira, mint például a hatékony alternatív energiaforrások felfedezése, eszközök kifejlesztése a fogyatékkal élők számára, a vízkészletek szennyezésének, vagy az elektronikai hulladékok csökkentése, nyújtanak megoldást. Több mint 1200 pályamunkát mutatnak be a résztvevők a tudósoknak, akikkel a helyszínen megvitathatják az ötleteiket.

A 2005. évben a nemzetközi zsűri példa nélküli elismerésben részesítette a Magyar Innovációs Szövetség által delegált fiatal feltalálót, Rátai Dánielt, aki többek között elnyerte az Intel által felajánlott „legjobb teljesítményért” díjat, a számítógéptudomány (Computer Science) kategória két első díját, a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetségének (Patend and Trademark Office Society) első díját, és részt vehetett a Nobel-díjátadó ünnepségen is. Rátai Dániel Leona3Do elnevezésű találmánya képes a háromdimenziós megjelenítésre, de emellett további tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő műveletek háromdimenziós elvégzésére is alkalmas.

A Magyar Innovációs Szövetség idén a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóját, Varga Róbertet delegálja Indianapolis-ba, az Intel ISEF-re a „látó bot” nevű találmányával, amely egy radarral kiegészített vakbot.
Az Intel idén tizedik alkalommal rendezi meg az ISEF-et. Az esemény egyike lett azon kulcsfontosságú programjainak, amelyek keretében a vállalat 100 millió dollárral támogatja az oktatás fejlesztését az egész világon.

„Az Intel ISEF több, mint egy tudományos verseny, hiszen a tudósok következő generációjának támogatását is szolgálja egyben” – mondta Brenda Musilli az Intel Corporation oktatásért felelős igazgatója. „Az elmúlt évtizedben befektetésünknek köszönhetően a résztvevők száma 36 százalékkal nőtt, a képviselt országok száma pedig megduplázódott. Ami még fontosabb, a diákok tudományos projektjei egyre szofisztikáltabbak lettek” – tette hozzá.

Az idei döntősök életkora 12 és 20 év közé esik. A döntőbe jutók 16 százaléka már korábban is részt vett az Intel fiatal tudósoknak megrendezett olimpiáján, 15 százalékuk már rendelkezik szabadalommal, vagy folyamodott érte az amerikai szabadalmi hivatalhoz.A versenyzők 47 százaléka lány. A legtöbb pályaművel, 200 nevezéssel a „Műszaki tudományok” kategória büszkélkedhet, ezt követi a “Környezeti tudományok” kategóriája 155 és az „Orvostudomány és egészségügy” kategóriája 125 pályaművel. A tervek közel 40 százaléka ebből a három kategóriából kerül ki.

Intel ISEF díjazás
A döntőbe jutók az alábbi érékes nyereményekért versenyeznek:

  • Intel Foundation Young Scientist Award: Az első, második és harmadik helyezett diákolimpikon 50.000 dollár értékű kap.

  • Seaborg Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) Award: A kategóriájukban legjobbnak ítélt versenyzők közül három részt vehet a decemberi Nobel-díj átadási ünnepségen és a stockholmi nemzetközi tudományos szemináriumon.
  • Fődíjak: A fődíjakat 14 kategóriában osztják ki, köztük a csapatok versenyében is, az első második, harmadik és negyedik helyezettnek. Az első helyezett minden kategóriában 3.000, a második 1.500, a harmadik 1.000, a negyedik pedig 500 dollár jutalomban részesül. A 14 kategória legjobbjai – a „Best of Category” díj birtokosai -emellett 5.000 dolláros pénzdíjat és egy Intel Centrino mobil technológiás számítógépet vehetnek át.

Az Intel ISEF története
Az Intel által 1997 óta szponzorált tudományos diákolimpia a világ legígéretesebb 15 és 18 év közötti tudóspalántáinak eredményeit mutatja be a nagyközönségnek. Az indianapolisi döntőbe jutókat az elmúlt év tudományos versenyének több millió résztvevője közül választották ki. A döntősök 558 regionális Intel ISEF verseny 65.000 diákjából kerültek be a végső versenybe.

Több mint 1.000 önkéntes szakember bírálja el a pályázatokat. Mindegyikük doktori fokozattal rendelkezik, vagy legalább hat éves szakmai gyakorlattal az adott területen.

Az Intel ISEF szervezője már 1950 óta a Science Service nonprofit szervezet, amelynek legfőbb célja, hogy kiadványaival és oktatási programjaival növelje a tudományos eredmények ismertségét és elismerését a különböző korosztályok körében.

Az olyan oktatási programokon keresztül, mint például az Intel ISEF, a vállalat világszerte azon munkálkodik, hogy a tudományos és matematikai oktatás színvonalának javításával lehetővé tegye a diákok számára a tudásalapú gazdaságban való sikeres szerepléshez szükséges szemlélet- és gondolkodásmód elsajátítását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő