Connect with us

technokrata

A világ első védő kódolással ellátott DECT-telefonja

Dotkom

A világ első védő kódolással ellátott DECT-telefonja

A kódolási technológiát megvalósító kis digitális jelfeldolgozó a Gigaset telefon hordozható részében található.

A Siemens Gigaset SL74X készüléke lehallgatástól védett, miközben megtartja a DECT-telefonoknál megszokott vonzó funkciókat és hangminőséget. Különösen a pénzügyi és technológiai szektorra jellemző a bizalmas információk lehallgatás elleni védelmének igénye. A vezetékes hálózatokban eddig használt megoldásnál a telefon mellett telepített modemmel digitalizálták a beszélgetés analóg jeleit. Majd egy 1025-bites kulccsal kiegészítve digitális adatcsomagokat küldtek a vonalra, a hívott félnek szóló azonosító kóddal együtt. A vevőoldal ezt a telefonja kijelzőjén megjelenő négyjegyű számot bebillentyűzve tudja a beszélgetést fogadni és dekódolni.

A Siemens Home and Office Communication Devices részlege a kódolási technológiát megvalósító kis digitális jelfeldolgozót (DSP – digital signal processor) a Gigaset telefon hordozható részébe építette, ezzel a bázisállomással való rádiós átvitelt is védetté téve. A DSP ezen kívül háromszor akkora, 3072 bites kulcsot alkalmaz, mint a zsinóros készülékek. Az új készülék ősztől kerül a boltokba 1.700 eurós áron.

Lehallgatás-mentes hívások esetében a hangminőséget a minimumra szorítják, hogy a telefonvezeték korlátos sávszélességébe ´beleférjen´ a kódolás. A DSP a hangfrekvenciák emberi fül számára gyakorlatilag hallhatatlan részét kiszűri, ezáltal csökken az átviendő adatok mennyisége, de megmarad azok minősége, hasonlóan az MP3 zenefájlok esetében alkalmazott kompressziós technikához.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek