Connect with us

Mégis kiadják a hackert az amerikaiaknak

Dotkom

Mégis kiadják a hackert az amerikaiaknak

A NASA-hacker sokáig próbálta elkerülni, hogy ügyét az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalják, de végül nem sikerült elérnie, hogy brit bíróság mondjon ítéletet tevékenységéről.

2005 nyarán írtunk annak a brit hackernek a történetéről, aki több tucatnyi kormányzati számítógépbe tört be. Gary McKinnonra kiadatás várhat, ez esetben az Egyesült Államok bírósága előtt kell felelnie tettéért – számoltunk be a lehetséges következményekről. A szigetországbeli férfi azóta minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy ezt elkerülje, hiszen az Egyesült Államokban – elméletileg – akár terrorizmussal is megvádolhatják. Emiatt a brit bíróság februárban úgy döntött, hogy addig biztosan nem adják ki McKinnont az amerikai hatóságoknak, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy a férfi ellen nem fognak terrorizmus elleni vádpontokat felhozni.

A hacker még 2001 februárjában kezdte meg digitális ámokfutását. Akkor, alig 12 hónap leforgása alatt közel száz, USA-beli kormányzati és katonai szervere hatolt be, s ott – a vád szerint – mintegy 700 ezer dollárnyi kárt okozott. McKinnon azóta is kategorikusan tagadja, hogy bármilyen kárt idézett volna elő a megtámadott számítógépeken. A hatóságok egyébként Észak-Londonban akadtak tavaly nyáron a „Solo” becenevet viselő szigetországbeli hacker nyomára – azaz durván négy évig tartott a férfi utáni hajsza.

Nicholas Evans bíró – az Egyesült Királyságban folyó eljárást vezető döntnök – szerint a terrorizmussal való megvádolás veszélye nem fenyegeti McKinnont; a bíró egyébként már a tél végén is ezt az álláspontot képviselte. Nem meglepő tehát, hogy Evans szerdán úgy ítélkezett, hogy a „NASA-hacker” kiadható az észak-amerikai országnak; visszautasítva McKinnon azon védekezését, hogy nem számíthat fair eljárásra az Egyesült Államokban. „A két ország között több mint 150 éve létezik kiadatási egyezmény. Nincs okom feltételezni, hogy McKinnon nem fog igazságos elbánásban részesülni.” – mondta a bíró.

Habár valószínűleg fellebbezni fog a hacker a döntéssel szemben, már azt is kijelölték, mikor kell átrepülnie Észak-Amerikába. Május 17-én (természetesen kísérettel) fogja átszelni a két ország közötti Atlanti-óceánt; ügyében a végső döntést pedig már az amerikai, (McKinnon szerint túl konzervatív) virginiai bíróság mondja majd ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő