Connect with us

technokrata

15 éves az IVSZ – Születésnapi Retroparti és kiállítás

Dotkom

15 éves az IVSZ – Születésnapi Retroparti és kiállítás

A rendezvény teljes programja a kilencvenes évek hangulatát idézi.

2006. május 27-én, szombaton az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) születésnapi bulit tart fennállásának 15. évfordulója alkalmából az Olof Palme házban. A Szövetség az informatikai hőskorszak tárgyaival és hangulatával szeretné felidézni a magyar informatikai élet és az IVSZ tizenöt évének legemlékezetesebb pillanatait.

A rendszerváltás utáni IT-időszak sokakban nosztalgikusérzéseket ébreszt. Az IVSZ úgy döntött a fennállásának 15. évfordulója alkalmából újra életre kelti ezt a korszakot május utolsó szombatján, így a résztvevők kötetlen hangulatban felidézhetik, újraélhetik egykori élményeiket. A rendezvényen megelevenednek a legendás kilencvenes évek, újra beköszönt az informatika „hőskora”. A magyar informatika legendás tárgyait, valamint az IVSZ múltját bemutató kiállítás Őry Tamás, az IVSZ egykori alapítójának és tiszteletbeli elnökének illetve Kovács Győző, a NJSZT volt főtitkárának és alelnökének munkáját dicséri.

Reszler Ákos, a Nuance-Recognita Zrt. vezérigazgatója, az IVSZ tiszteletbeli elnöke így emlékszik vissza: „A ´80-as évek a személyi számítógépek, vagy más néven PC-k (Personal Computer) előretörésének időszaka. Az első 16 bites gép, az IBM PC új korszakot nyitott. Az SZKI, az intézet, melynek akkor egyik igazgatója voltam, létrehozta a világ első IBM PC AT klónját, melyből aztán ezreket gyártottunk elsősorban a hazai piacra. Akkoriban az embargó miatt nem lehetett eredeti gépekhez jutni, így megtették helyettük a klónok. A miénk, a PROPER 16 jó szolgálatot tett, segített a magyar felhasználóknak elindulni irodai alkalmazásokkal is. Díjakat nem kapott ugyan, de széleskörű egyetértés alapján elnyerte a „világ legrondább PC-je” megkülönböztető címet.”

Kürti Sándor, az IVSZ elnökségi tagja, a Kürt Zrt. elnöke emlékei a kezdeti hőskorszakról: „Nekünk a 80-as évek informatikája azt jelentette, hogy vegyünk egy 60 literes vájdlingot, kössük össze 3 darab Lada ablaktörlőmotorral és 15 kémcsőkefével, rögzítsük a vájdlingban a számítógép memóriáját (disk-pack), mely éppen malomkő méretű, vezessünk mindenbe izopropil-alkoholt felülről, és alul összegyűjtve küldjük ismét mindennek a tetejébe, majd kisvártatva centrifugáljunk, mely processzus nagy valószínűséggel a disk-pack-be életet lehel. E csúcstechnológiánk sokat segített mind a Néphadseregünk, mind a Vörös Hadsereg adatainak a túlélésben.”

A rendezvény teljes programja a kilencvenes évek hangulatát idézi, a vendégeket a KFT együttes szórakoztatja, illetve a videó diszkó kínál majd korhű audiovizuális élményeket. A résztvevők megtekinthetik a magyar informatika kincseit és ereklyéit a Tárgyak a „hőskorból” elnevezésű kiállításon és kipróbálhatják, hogy milyen érzés volt a nyolcvanas évek irodájában dolgozni. A „játékszobában” lehetőség lesz egykori kedvenc számítógépes játékok kipróbálására, a nosztalgiázók ismét kazettáról tölthetik be a kedvenc programjukat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp