Connect with us

2005-ben megugrott a csúcstechnológiás televíziók iránti kereslet

Dotkom

2005-ben megugrott a csúcstechnológiás televíziók iránti kereslet

Az LCD és plazma tévék értékesítésében fontos a szaktanácsadás és a széles választék.

A modern technológiát képviselő képi megjelenítő készülékek – így az LCD és plazma tévék – már évek óta jelen vannak a piacon, az irántuk jelentkező vásárlói igény először 2005-ben kezdett igazán növekedni. Az értékesítés elsődleges helyszíne a szakkereskedelmi csatorna, ahol – bár az átlagárak magasabbak – szélesebb e készülékek kínálati palettája, továbbá a potenciális vásárlók szaktanácsadást is kaphatnak.

A GfK Hungária Életstílus kutatásának eredményei szerint a magyarok az európai átlagot meghaladó mértékben néznek televíziót és tíz emberből hárman állítják, hogy tévé nélkül nem lenne teljes az életük.

A kutatóintézet folyamatos, kiskereskedelmi üzletek értékesítéseit mérő úgynevezett Kiskereskedelmi Panel adatainak tanúsága szerint 2005-ben már egyre több magyar háztartásban voltak jelen a modern technológiát képviselő képi megjelenítő készülékek. E kategóriába tartozik az LCD televízió, melynek népszerűsége – bár már néhány éve jelen van a piacon -, csupán a tavalyi évben kezdett igazán nőni. E jelenségnek egyik oka részben az LCD tévéknek a hagyományos tévékészülékekhez viszonyított magasabb ára, bár az LCD készülékek átlagára 2005-ben a 2004-es áraknál megközelítően 30 százalékkal volt alacsonyabb, s feltételezhetően bizonyos fokú további árcsökkenés is várható. A másik ok az lehet, hogy a háztartásokban jelenlévő katódsugárcsöves (CRT) készülékek sem érték még el azt az életkort, hogy lecseréljék őket.

Valószínűsíthető azonban, hogy az elkövetkező néhány évben a családok igen nagy része fogja hagyományos televízióját ilyen modern, jobb képminőséget biztosító készülékre cserélni, s néhány év múlva ez a kategória – a DVD- és a videólejátszó esetéhez hasonlóan – szinte teljesen ki fogja szorítani a ma már elavultnak tekinthető technológiájú készülékeket.

Az LCD készülékek közül legtöbbet a 20-21 inches kategóriából értékesítettek az elmúlt év során. Folyamatosan növekszik emellett mind a kisebb, mind pedig a nagyobb képátmérőjű készülékek mennyiségi forgalma. Emellett a 4:3-as képarányú termékek helyett egyre többen választják az ún. szélesvásznú, azaz 16:9-es televíziókat.

A vásárlók LCD televíziókat elsősorban az elektronikai szakkereskedésekben vásárolnak. E csatornában jellemző fogyasztói árak valamivel ugyan magasabbak, mint amiket a hipermarketekben, illetve a cash&carry üzletekben megszokottak, de a szaküzletekben egyrészt szélesebb választék jelenik meg, másrészt a vásárlók részletesebb szakmai tájékoztatást kaphatnak a készülékeket illetően. Tekintve, hogy az LCD készülékek magasabb szintű technológiát képviselnek, a vásárlók e termékek vásárlásánál inkább a nagyobb gyártók márkás termékeit részesítik előnyben az ismeretlenebb, úgynevezett no-name márkákkal szemben.

A csúcstechnológiás tévékészülékek másik típusa a plazma képernyős televízió, mely 2005-ben szinte azonos mennyiségbeli és értékbeli növekedést produkált. A teljes paneltévé (PTV) piacból – melybe az LCD, a projektoros és a plazma készülékek tartoznak – a plazmák 2005-ben megközelítőleg 20 százalékot képviseltek volumenben, értékbeli részesedésük – a termékek magasabb átlagára miatt – ennek közel kétszerese volt.

A plazma televíziók döntő többségét is szakkereskedésekben értékesítik, az LCD televíziók esetében említett okok miatt. A plazma készülékek közül legtöbbet a 42 inches kategóriából értékesítettek az elmúlt évben. Mellettük még a 37 inches készülékek keresettek, de részesedésük a vezető helyen álló kategóriáéval összehasonlítva lényegesen kisebb. A plazma tévékészülék-piacot is az ismertebb gyártók termékei uralják – volumenben a piac több mint 90 százalékát ők képviselik. A termékek átlagos árszínvonala fokozatosan csökkent az év során, ami nagymértékben hozzájárult a termékcsoport eladásainak növekedéséhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom