Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megnyitotta kapuit a Nokia Research Center Cambridge

Dotkom

Megnyitotta kapuit a Nokia Research Center Cambridge

A Nokia és a Massachusetts Institute of Technology közösen ünnepli a Nokia Cambridge kutatóközpontjának megnyitását. A kutatók a fogyasztók és a vállalatok érdekében a mobilkommunikáció fejlesztésén dolgoznak.

A Nokia és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) a mobilitás jövőjének alakítása és a mindennapos életben hasznosítható alkalmazások fejlesztése céljából megnyitotta a Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontot. A közös kutatóközpontban, amely a Nokia Research Center (kutatóközpont) és az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratórium) együttműködéseként jött létre, az MIT és a Nokia kutatói egy nagy hatékonyságú kutatócsoportban csúcstechnológiájú kommunikációs technológiák kifejlesztésén dolgoznak együtt.

„Feladatunk olyan technológiák felderítését és kidolgozását foglalja magában, amelyek öt-tíz éven belül jelennek meg a piacon – amelyek nem csupán újdonságok, hanem valódi, tömeges igényt generálnak a fogyasztók és a vállalatok körében” – mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center vezetője. „Az MIT tudományos és kutatási tapasztalatából, és a Nokia mobilitási és technológiai vezető szerepéből adódóan a közös munka a világ legnagyobb elméinek együttműködését jelenti, és a Nokia Research Center Cambridge a lenyűgöző újdonságok fejlesztésének műhelye lesz.”

A központ jelenleg olyan témákra koncentrál, amelyek egy szélesebb jövőkép alkotóelemei. Ebben a jövőképben a mobilkészülékek az informatikai, szolgáltató, perifériás, érzékelő, és egyéb készülékek „ökoszisztémájának” lesznek tagjai. A projektek célja, hogy a személyek, berendezések, és környezetek közötti, ösztönösebb interakció megteremtésével fokozzák az emberek hatékonyságát és javítsák életkörülményeiket. A projektek a háttérben működő számítógépes architektúrák kifejlesztésétől a szemantikus Web kialakításáig és kihasználásáig terjednek. A ma még nyilvánosan nem elérhető, folyamatban lévő projektek könnyen igazi alkalmazásokká nőhetik ki magukat a következő évtizedben.

A konkrét projektek között szerepel:

  • A Simone projekt a beszéd segítségével történő mobilkészülék-használat új módszereit kutatja.
  • A MobileStar a mobilkészülékeken egymással írott nyelven keresztül kommunikáló, feladatközpontú alkalmazások számára biztosít környezetet.
  • A MyNet/UIA a különböző felhasználók számára biztosít az Interneten egyszerű és biztonságos kapcsolatot az eltérő készülékek között.
  • Az Asbestos azt vizsgálja, hogy hogyan használhatók az új operációsrendszer-mechanizmusok az információ-áramlás ellenőrzésére annak érdekében, hogy a magánjellegű információk engedély nélküli megosztása vagy rosszindulatú nyilvánosságra hozatala elkerülhető legyen.
  • A SwapMe a szemantikus Web alkalmazásai számára dolgoz ki olyan platformot, amely érzékeli a politikákat, a preferenciákat, és a kontextust.
  • A ComposeMe az internetes szolgáltatások interoperabilitását ellenőrző mechanizmusokat dolgoz ki.
  • Az Armo új tervezési módszereket és nyelveket kutat a nagy teljesítményű, energiafelhasználás szempontjából hatékony mobilkészülék-hardver kifejlesztéséhez.

„A Nokiával folytatott együttműködésünk és a Nokia cambridge-i kutatóközpontjának megnyitása izgalmas lehetőséget kínál minden résztvevő, így a CSAIL kutatási csapata számára is” – mondta Rodney Brooks professzor, az MIT CSAIL laboratóriumának igazgatója. „Nem csak arra van lehetőségünk, hogy izgalmas kutatási témákon a Nokia legnagyobb kaliberű kutatóival dolgozhassunk együtt, hanem a Nokia a mobilkommunikációs piacon megszerzett vezető szerepének köszönhetően abban is biztosak lehetünk, hogy a közös eredményeink világszerte elterjednek majd, így végül több százmillió ember életére lehetünk kedvező hatással.”

A CSAIL központjától öt percre található Nokia Research Center Cambridge várhatóan körülbelül húsz-húsz MIT-s és Nokiás szakembert foglalkoztat majd. A közös projekteket közös operatív bizottság irányítja, a Nokia Research Center Cambridge igazgatójává pedig a Nokia Research Centernél tevékenykedő Dr. James Hicks-et nevezték ki. A programigazgató Prof. Arvind Johnson, az informatikai és mérnöki tudományok professzora lesz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés