Connect with us

technokrata

Finanszírozási módok az informatikában

Dotkom

Finanszírozási módok az informatikában

Nagy volt az érdeklődés az első IVSZ Üzleti Akadémián.

2006. április 14-én került sor az IVSZ Üzleti Akadémia első rendezvényére, a Cégecskegyorsító reggelire. A több mint ötven KKV-s cégvezető négy szakembertől hallhatott gyakorlati cégfinanszírozási tippeket.

Az IVSZ Üzleti Akadémia célja, hogy olyan naprakész szakmai és gazdasági háttér-információkkal lássa el az IVSZ tagságot, valamint a szakmai érdeklődőket, amelyek hozzájárulhatnak a vállalkozások sikeresebbé, versenyképesebbé tételéhez. Az Akadémia első rendezvényére a gazdasági élet legkiemelkedőbb szakértőit hívta meg az Szövetség, az előadóktól valós gyakorlati példáin keresztül a saját cégükben is hasznosítható tapasztalatokat gyűjthettek a résztvevők.

Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvénysorozattal a gyakorlati tapasztalatok megosztását és az azonnali tudás átadását szeretné megvalósítani, hiszen „egy sikeres cég titka a sikeres vállalkozó”. A felkért előadók segítségével szeretné inspirálni a vállalkozókat, hiszen az ország adottságai miatt jelentős kulturális hátrányt kell behozni a pénzügyi finanszírozás terén.

Első előadóként Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde Rt. elnöke vázolta fel a tőkepiaci finanszírozás lehetőségeit, különös tekintettel a tőzsdei megjelenésre. Előadása során arra hívta fel a figyelmet, hogy a banki hitelek esetében az IT-cégek nehezebb helyzetben vannak, mivel általában egy “ötletet” akarnak finanszírozni. Ilyenkor a kockázati-, a magántőke vagy a tőzsdei bevezetés lehet a megoldás. A tőzsdeelnök hozzátette: A társaságoknak akkor érdemes tőzsdére lépniük, ha a menedzsmentnek nem tudják értékesíteni a részvényeket, ha a vállalat tőkepiaci értéke meghaladja a 2-2,5 milliárd forintot, és a közkéz-hányad is megfelelő.

Őt követően Martin Hajdú György, a Közép-európai Brókerképző és Értékpapír-piaci Ismeretterjesztő Alapítvány elnöke tartott előadást, mely során kiemelte: A valódi kérdés mindig az, hogy milyenek a cég működési paraméterei, életciklusának milyen fázisában van, ehhez milyen stratégiai lehetőségek adódnak, és ennek megfelelő finanszírozási formát kell találni. Hozzátette: Magánszemély tulajdonosok esetében a cégfinanszírozás kérdésének fontos szempontja kell, hogy legyen a személyes preferenciák felmérése, amely nélkül nem határozható meg a megfelelő finanszírozási stratégia.

Björn Ehring, a PCA Capital Advisors managing partnere a tanácsadó szemszögéből mutatta be a különböző finanszírozási lehetőségeket, elmagyarázta, hogy milyen esetekben milyen finanszírozási formát érdemes választani. Kiemelte: 1.000 projektből mindössze 5-6 talál megfelelő befektetőre, ezért nagyon fontos, hogy a befektetőket kereső cégek már a kezdetekkor átgondolt, profi dokumentációt készítsenek projektjük bemutatására, mert a kapcsolatfelvétel gyakran már ezen is elbukik.

Végezetül Kuthy Antal, az E-Group Kft. ügyvezető igazgatója és az IVSZ elnökségi tagja saját tapasztalataira alapozva tartott élménybeszámolót a kockázati tőkebevonás lélektanáról. Kuthy szerint kiemelkedően fontos a befektető személyes megismerése, mivel bizalom a sikeres együttműködés alapja. Hozzátette: a kockázati tőke bevonása olyan, mint a házasság: a sikerhez párbeszéd, közös lehetőségkeresés és kompromisszum-készség szükséges.

A Cégecskegyorsító reggeli-rendezvénysorozat életre hívásával egy olyan szakmai előadássorozat összeállítása volt a Szövetség célja, amely a vállalatvezetőket érdeklő témákban az IKT-szektor és a hazai gazdasági/politikai élet legkiemelkedőbb személyiségeit vonultatja fel, alkalmanként 1-1 óra időtartamban, reggeli keretében.
A következő IVSZ Üzleti Akadémia során a sikeres vállalatvezetés, a menedzsment és a HR rejtelmeibe merülhetnek el az érdeklődők.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom